Karin Tegmark Wisell, chef på avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, medverkade i fredagens Aktuellt för att svara på frågor.
Hon menar att fallet med den insjuknande kvinnan inte är någon stor överraskning i sig och att det inte ändrar riskbedömningen som gjorts för eventuell framtida smittspridning.
– De som har smittats eller misstänkts ha smittats kommer att behandlas med stor försiktighet, säger hon.
Kvinnan som konstaterats smittad med coronavirus reste till Sverige under en period då hon inte var smittsam, enligt Tegmark Wisell. Folkhälsomyndighetens bedömning är att hon inte riskerade att smitta någon annan under sin resa till Sverige.
– Vi gör den bedömningen baserad på de dagar som gått sedan hon insjuknade i Sverige. Baserat på den kunskapen som finns för denna typ av virus är det en betryggande tidsperiod då hon varit själv i sin lägenhet utan några symptom, sade Karin Tegmark Wisell.
Oklarheter om inkubationstiden
Tidigare i veckan rapporterades det om att coronaviruset kan smitta under inkubationstiden som är på mellan två till 14 dagar. Inkubationstiden är tiden från smittotillfället till dess att de första symptomen yttrar sig hos patienten. Men detta är i nuläget ingenting som allmänheten bör oroa sig för, enligt Karin Tegmark Wisell.
– Det finns en del lösryckta kommentarer om smittorisk under inkubationstiden som saknar faktaunderlag. Det som gäller är att man är smittsam under insjuknandet och när man är sjuk, säger Karin Tegmark Wisell till SVT Nyheter.
Hon menar att man självklart måste vara ödmjuk inför virusets framtida utveckling, men att smittan i fallet med den svenska kvinnan ska ha spridits under resan hem är enligt Karin Tegmark Wisell osannolikt.
– Vi vet att det har skett massor av flygresor, där det finns konstaterade fall av smittan. Det finns inga rapporter att människor har smittat under resan, säger Karin Tegmark Wisell.
– Hade det varit så att alla smittade innan man blev sjuk, skulle det finnas fler exempel, fortsätter hon.