Australiens premiärminister Paul Rudd. Foto: Scanpix

Australien: Stopp för båtflyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Inga båtflyktingar kommer att få uppehållstillstånd i Australien säger premiärministern Kevin Rudd. Samtidigt bröt upplopp ut på det australiska flyktinglägret på önationen Nauru.

Detaljerna är ännu oklara, men enligt uppgifter till australiska medier var runt 150 intagna inblandade i lägerupploppet. Lägret i den lilla önationen Nauru drivs av australiska myndigheter, som skickar dit asylsökande som ursprungligen sökt sig till Australien.

Systemet med flyktingläger utomlands har kritiserats av såväl människorättsorganisationer som den politiska oppositionen. De asylsökande kan hållas inspärrade i lägren i flera år utan garanti för att någonsin komma till Australien.

”Inga flyktingar får stanna”

Nästan samtidigt som våldsamheterna utbröt i Naurulägret presenterade Australiens socialdemokratiske premiärminister Kevin Rudd nya, hårdare tag, för de asylsökande som kommer till Australien med båt.

Inte ens de med giltig flyktingstatus ska få bosätta sig i Australien – istället ska de placeras i det fattiga grannlandet Papua Nya Guinea.

-De nya planerna visar inte bara på en total hänsynslöshet för asylsökande utan absolut förakt för juridiska och moraliska åtaganden, säger Graeme McGregor på Amnesty International till AP.

Redan i dag förs alla båtflyktingar till den lilla och avlägset belägna ön Manu som hör till Papua Nya Guinea. Ett läger avsett för 300 personer ska nu byggas ut till att hysa 3 000. Så sent som för en vecka sedan kom FN:s flyktingkommissariat med förödande kritik mot lägret på Manu för bristande hygien, plats och vårdmöjligheter.

Papua Nya Guineas regering lovar att ett nytt och bättre läger nu ska byggas.

Många omkommer

Australien motiverar tilltaget med stigande antal asylsökande som söker sig dit sjövägen, enligt regeringen med hjälp av människosmugglare.

Såhär långt i år rör det sig om runt 17 000 asylsökande båtflyktingar, där iranier är den största enskilda gruppen.

Sedan 2001 har omkring 1 000 människor drunknat eller omkommit på andra sätt i sina försök att nå Australien.

Tanken är att antalen ska minska om det blir jordbruksnationen Papua Nya Guinea som står som slutdestination, snarare än det rika Australien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.