Anil Douglas pappa tog sitt eget liv – sedan dess har Anil kampanjat för att dödshjälp ska bli tillåtet i Storbritannien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anil Douglas pappa tog sitt eget liv – sedan dess har Anil kampanjat för att dödshjälp ska bli tillåtet i Storbritannien. Foto: AFP

Avgörande ögonblick: Brittiska parlamentet röstar om dödshjälp

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen ska det brittiska parlamentets underhus rösta om ett lagförslag som gör dödshjälp tillåtet i England och Wales. Frågan har väckt starka känslor och utgången är oviss.

Det var tio år sedan sist men nu är det dags igen. Då, 2015, röstade det brittiska parlamentet med bred marginal nej till dödshjälp. I dag är läget ett annat.

Många nyvalda ledamöter i Labourpartiet, som har majoritet i parlamentet, säger sig vara för en lagändring och jämför frågan med kampen för aborträtten.

Många osäkra ledamöter

Men partiet är splittrat. Även om Labour-regeringen inte tar ställning i frågan har flera ministrar, däribland hälsominister Wes Streeting och justitieminister Shabana Mahmood, sagt att de tänker rösta nej.

Dessutom har ett stort antal ledamöter ännu inte beslutat hur de ska rösta.

Begränsningar i lagen

Det nya lagförslaget går ut på att dödligt sjuka människor som förväntas ha mindre än sex månader kvar att leva kan få dödshjälp. Det krävs då ett intyg från två läkare samt en domare, och beslutet måste vara frivilligt.

Enligt Labourledamoten Kim Leadbeater, som ligger bakom förslaget, kommer detaljerna att granskas ytterligare om parlamentet röstar ja.

– För vissa människor kan inte palliativ vård lindra deras smärta och lidande. De ber om att kunna välja dödshjälp, och det valet bör vi ge dem, säger hon till SVT Nyheter.

Folkligt stöd

Opinionsmätningar visar att tre fjärdedelar av det brittiska folket är för att tillåta dödshjälp. Parlamentarikerna är mer tveksamma och enligt brittiska medier är det oerhört jämnt inför fredagens omröstning.

Även om parlamentet röstar ja så är det en bra bit kvar innan lagen blir verklighet. Förslaget ska tröskas igenom utskott och det blir fler omröstningar, både i underhuset och överhuset. Men för dödshjälpsförespråkarna är ett ja en viktig delseger.

HIT KAN DU VÄNDA DIG ANGÅENDE SJÄLVMORD OCH PSYKISK OHÄLSA

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta på deras hemsida.

Jourhavande präst nås via 112, be om att få prata med jourhavande präst. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta eller mejla.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020–181800. Alla kvällar 19–22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Här finns en längre lista på vart du kan vända dig för stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.