Avlyssningsskandalen – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Rupert Murdochs skandaltidning News of the World kan ha avlyssnat tusentals kändisar, politiker och brottsoffer. Bland annat en mördad skolflickas telefonsvarare redan 2002. Uppgifterna har fått tidningen att läggas ner och ett tiotal personer har gripits.

6 november 2005

News of the Worlds hovreporter Clive Goodman skriver om Prins Williams medicinska behandling efter en knäoperation. Det gör att hovet blir misstänksamt eftersom bara ett fåtal av Prins Williams närmaste medarbetare känner till det. Det leder till att hovet kopplar in polisen.

8 augusti 2006

Polisen griper hovreportern Clive Goodman och privatdetektiven Glenn Mulcaire. De är misstänkta för att ha hackat flera mobiltelefoner hos de anställda på hovet.

– Jag ber om ursäkt för News of the Worlds vägnar. Som chefredaktör för tidningen tar jag fullt ansvar för det mina reportrar gör, säger Andy Coulson som då var chefredaktör för tidningen. Coulson som senare blir medierådgivare hos Tory-ledaren David Cameron.

Januari 2007

Goodman och Mulcaire döms till fängelse, fyra månader respektive två år. Andy Coulson gör som han sagt, han tar sitt ansvar och avgår.

1 juni 2007

Andy Coulson har ett nytt jobb klart, som medierådgivare åt Tory-ledaren David Cameron.

– Jag ser mycket fram emot att jobba med honom, säger Cameron.

8 juli 2009

Den ansedda tidningen The Guardian sätter igång en granskning av News of The World-affären. Tidningen menar att tusentals personer har avlyssnats, såväl politiker och kändisar som ”vanligt folk”.

News of the World svarar: ?Alla substanslösa anklagelser mot News of the World och andra News International-bolag och deras journalister är falska?.

15 Augusti 2009

News of the World meddelar att deras interna utredningar inte har fått fram några bevis för att telefoner har blivit hackade.

9 november 2009

Brittiska pressombudsmannen, Britain's Press Complaints Commission, meddelar att det inte finns några bevis för The Guardians påstående om telefonavlyssning.

9 mars 2010

The Guardian avslöjar att en person som fått sin telefon hackad har blivit erbjuden motsvarande 11 miljoner kronor för att inte vidta rättsliga åtgärder mot News of the World.

11 maj 2010

David Cameron blir premiärminister efter att Gordon Brown meddelat sin avgång. Samtidigt blir Andy Coulson Camerons presschef.

1 september 2010

New York Times citerar en tidigare News of the World-reporter, Sean Hoare, som hävdar att reportrarna uppmuntrades att hacka telefoner.

Senare under månaden berättar flera tidigare News of the World-journalister liknande historier som Hoare. Samtidigt meddelas det att polisen återupptar utredningen och den tidigare utredningen ifrågasätts.

News of the World svarade: ?Vi motsäger oss absolut hackade telefoner?.

15 december 2010

Skådespelaren Sienna Millers advokat säger att de hittat nya bevis mot News of the World i materialet som samlats ihop av polisen redan 2006.

5 januari 2011

Det avslöjas att News of the Worlds biträdande chefredaktör Ian Edmondson stängdes av i slutet av 2010 under en intern utredning.

17 januari 2011

Privatdetektiven Glenn Mulcaire säger att han arbetade på uppdrag av Ian Edmondson, inte tidningens hovreporter Clive Goodman som det sagts tidigare.

21 januari 2011

Andy Coulson avgår som presschef hos David Cameron.

– Jag är ledsen att Andy Coulson har bestämt sig för att sluta. Men jag förstår att pressen på honom och familjen gör att han känner sig tvungen att göra det, säger Cameron.

10 mars 2011

Parlamentsledamoten Chris Bryant, ett av avlyssningsoffren, säger att vänner blivit varnade av medarbetare till ägaren Rupert Murdoch från att gå vidare med avlyssningsskandalen.

5 april 2011

Polisen griper både Ian Edmondson och en av tidningens ledande reportrar. Men de släpps mot borgen.

8 april 2011

Tidningen ber om ursäkt till åtta personer som har fått sina telefoner hackade och meddelar att de kommer att gottgöras.

7 juni 2011

Sienna Miller kommer överens med tidningen om att få motsvarande drygt en miljon kronor i ersättning för avlyssningen.

4 juli 2011

The Guardian avslöjar att News of the World hackat sig in i den mördade tonåringen Milly Dowlers mobilsvar 2002.

Reportrar hade raderat Dowlers röstmeddelande och fick polisen och Dowlers föräldrar att tro att hon fortfarande var i livet. Nu tar historien ytterligare fart och tidningen får stora delar av det engelska folket emot sig.

7 juli 2011

Kritiken mot News of the World blev allt starkare och annonsörer övergav tidningen. Det slutar med att styrelseordföranden i News International, James Murdoch (son till Rupert Murdoch) meddelar att nästa nummer av News of the World blir det sista.

8 juli 2011

Andy Coulson och Clive Goodman grips och släpps senare mot borgen.

10 juli 2011

Det sista numret av News of the World ges ut.

– Vi tappade bort oss helt enkelt och för det är tidningen uppriktigt ledsen. Det finns inget försvar för det, kommenterar tidningen den uppblossade skandalen.

12 juli 2011

Den tidigare premiärministern Gordon Brown är tårögd när han berättar om att journalister på News of the Worlds systertidning The Sun lyckats få reda på detaljer om hans sons diagnos cystisk fibros.

Även information om hans bankkonton ska ha läckt ut till journalister.

14 juli 2011

Den förre chefen på News of the World, Neil Wallis, grips för hans inblandning i avlyssningsskandalen.

Samtidigt meddelar FBI att de ska sätta igång en utredning mot News of the World.

15 juli 2011

Rebekah Brooks avgår som chef för News International. Hon var chefredaktör på News of the World i början av 2000-talet, under tiden som den mördade Milly Dowlers mobilsvar avlyssnades.

– Jag känner ett stort ansvar för de som vi har skadat och jag vill betona hur ledsen jag är, säger Brooks.

James Murdoch meddelar att företaget ska be om ursäkt för det som hänt.

16 juli 2011

Rupert Murdoch ber England om ursäkt. Samtidigt menar han att han inte känt till metoderna som tidningen använt sig av.

17 juli 2011

Rebekah Brooks grips och förhörs.

Londonpolisens chef Paul Stephenson avgår från sin post. Han har betalat ut pengar till förre News of the World-chefen Neil Wallis för pr-råd.

Stephenson passar på att försöka få journalisternas intresse åt ett annat håll och ifrågasätter premiärminister Camerons beslut att utse Andy Coulson till sin medierådgivare och presschef.

18 juli 2011

Bara dagen efter att polischefen Stephenson lämnat sin post avgår även den biträdande polischefen John Yates. Han har tidigare kritiserats hårt för att han valt att inte återuppta utredningen mot News of the World.

David Cameron är på plats i Afrika och tvingas svara på frågor om skandalen. Han avbryter sedan sin resa för att flyga hem till England.

19 juli 2011

Flera av de ledande personerna ska höras i parlamentet. John Yates säger att han inte haft nåt att göra med att Neil Wallis dotter har fått jobb inom polisen. Han säger också att han bara träffar Wallis några gånger per år.

Källa: The Guardian

SVT

Huvudpersonerna

Rupert Murdoch: Storägare och högste chef för News Corp och dess brittiska utlöpare News International.

James Murdoch: Son till Rupert Murdoch, nummer två i News Corp. Har tagit ansvar för fel i hanteringen av skandalerna, vilket kan komma att underminera hans ställning som arvinge till medieimperiet.

Rebekah Brooks: Tidigare chef för News International och före detta chefredaktör på koncernens nu stängda tabloid News of the World. Gripen, släppt mot borgen.

Andy Coulson: Chefredaktör på News of the World när prins Williams telefonsvarare avlyssnades. Senare medierådgivare hos premiärminister David Cameron. Gripen, släppt mot borgen.

Clive Goodman: Tidigare hovreporter på News of the World. Fick 2007 fängelse för olaglig avlyssning.

Paul Stephenson: Högste chef för Scotland Yard (Londonpolisen). Anställde Neil Wallis som pr-rådgivare. Avgick i söndags.

John Yates: Polischef som 2009 sade nej till ny förundersökning mot News of the World. Avgick måndag.

Neil Wallis: Före detta vd på News of the World och pr-rådgivare till Stephenson. Gripen.

Leslie ”Les” Hinton: Förut topprådgivare till Murdoch. Ledde News International, när den första avlyssningsskandalen blev känd. Har avgått från ett toppjobb i Dow Jones & Co.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.