–Vi förväntar oss att regeringen börjar pressa oppositionen snart. Det finns indikationer på det, säger journalisten Khadija Ismayilova.
Eurovisions strålkastare har slocknat och journalisterna har åkt hem. Snart infinner sig en vardag i Azerbajdzjan där yttrandefriheten är inskränkt och där fredliga demonstrationer slås ner av regeringen.
–Vi förväntar oss en ny våg av förtryck. Kanske inte nu direkt efter Eurovision, men till hösten eller början på det nya året, säger Rasul Jafarov, kampanjansvarig för Singing for Democracy, en samling med olika organisationer som vill utnyttjar Eurovision Song Contest för att sätta strålkastarna på situationen som demokratiaktivister i Azerbajdzjan.
Under veckan som Eurovision Song Contest ägde rum i Azerbajdzjan slog polisen till flera gånger mot fredliga demonstrationer framför internationella mediers kameror och journalister. Trots det våld som polisen använde säger Khadija Ismayilova att polisen aldrig har ”skött sig så väl”.
–Det är det bästa uppförandet som vi har sett från polisen. De var inte lika våldsamma som tidigare. Regeringen ville inte visa sitt våldsamma ansikte under Eurovision, men jag är rädd för att den undantryckta ilskan snart kommer bryta ut, säger hon.
Oro för säkerheten
Både Rasul Jafarov och Khadija Ismayilova har uttryckt sitt missnöje med den azeriska regeringen internationellt, något som båda är medvetna om kan få konsekvenser för deras säkerhet.
–Jag är inte orolig för min säkerhet, mina vänner är oroliga för min säkerhet, säger Khadija Ismayilova.
–Vi som är aktivister kallas för förrädare och fiender till staten, säger Rasul Jafarov.
Samtidigt är båda aktivister hoppfulla inför framtiden.
–Jag försöker vara realistiskt, jag drömmer självklart om en bättre framtiden, men det kommer ta tid. Det kommer finnas bra möjligheter att få till en förändring i de lokala val 2014 och parlamentsvalet 2015, säger Rasul Jafarov.
Enligt aktivisterna som SVT varit i kontakt med var Loreen den enda av alla artister som valde att tala om mänskliga rättigheter under sin tid i landet.
–Loreen är en framgångssaga för azeriska aktivister, säger journalisten Khadija Ismayilova.
Kommer hålla kontakten
Loreen besökte bland annat Singing for Democracy och kom överens med vissa aktivister om att hålla kontakten för att uppmärksamma omvärlden om de råkar ut för repressalier. Dessutom följer Civil Rights Defenders och Amnesty International utvecklingen i landet.
–Vi har en oro om att regimen ska börja slå ner på våra kollegor i landet. Vi har ju sett att internationell kritik inte påverkar dem, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders.
För att få en förändring i Azerbajdzjan måste påtryckningar ske från flera fronter, menar Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty International.
–Det måste finnas ett politiskt engagemang från Europaparlamentet och vi hoppas att företag som handlar med landet tar sitt ansvar, för den interna oppositionen har små möjligheter att nå ut.