• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pojken är drygt ett år gammal och väger mindre än fem kilo. Han ska enligt uppgift vara vid liv. Foto: Privat.

Barn riskerar att dö i syriska lägret

Uppdaterad
Publicerad

Svält och sjukdomar präglar livet i det stora flyktinglägret i Syrien där IS-kvinnor och deras barn befinner sig. Nu vädjar anhöriga till svenska myndigheter om att få hjälp med att hämta hem barn som har svensk anknytning och som nu befinner sig i lägren.

Pojken som syns på bilden ovan är drygt ett år gammal och svårt undernärd, sedan bilden togs har hans tillstånd försämrats ytterligare. Hans svenska mamma berättar via ombud till SVT att hon lyckats ta honom till ett sjukhus, där han fortfarande befinner sig.

– Jag hade inget annat val, han höll på att dö alltså. Han vägde bara 4,9 kilo och är 1 år och två månader, skriver hon.

– Alla barn är sjuka... de bara spyr och spyr och spyr och har diarré.

Internationella Rödakorskommitténs (ICRC) ordförande beskriver tillståndet i lägret som ”apokalyptiskt”. Sjukdomar och brist på mat har gjort att dussintals barn dött de senaste veckorna.

Förutom kvinnorna som anslutit sig till terroristorganisationen IS och deras barn, finns även ett stort antal civila flyktingar från Syrien och Irak i uppsamlingslägret.

”Vill lösa frågan”

För att Sverige ska kunna agera och eventuellt påbörja ett arbete med att få hem barn med svensk anknytning som befinner sig i syriska läger, måste först en förfrågan från kurdiska myndigheter inkomma till Sverige, enligt Utrikesdepartementet.

För Sveriges radio Ekot uppger Shiyar Ali, Sverige-representant för det kurdiska självstyret i norra Syrien, att man går Sverige till mötes och skickar en sådan förfrågan.

– Vi vill ta kontakt med UD för att ta hand om de oskyldiga som vi har, att vi löser den här frågan, säger han till Ekot.

Enligt Shiyar Ali kommer ett brev att skickas till svenska myndigheter omgående. För SVT Nyheter bekräftar UD att en förfrågan än så länge inte kommit in.

Uppåt ett 80-tal

Hur många svenska kvinnor som finns i lägret är oklart, men enligt uppgifter till SVT Nyheter ska det handla om minst sju svenska kvinnor som anslutit sig till terrorsekten, samt deras barn. Hjälporganisationer på plats uppskattar att det skulle kunna röra sig om uppåt ett 80-tal barn.

Något initiativ att ta barnen till Sverige kommer inte att tas. UD kunde däremot meddela på tisdagen att två biståndsmiljoner öronmärkts till lägret som ett generellt stöd för alla barn som befinner sig där.

Om en förfrågan från kurdiska myndigheter når Sverige är det oklart hur UD kommer att hantera frågan. Tidigare har myndigheten inte velat gå in på vare sig hur eller när Sverige kan tänkas ingripa, det har endast förmedlats att en förfrågan krävts för att Sverige överhuvudtaget ska kunna agera, skriver Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.