al-Hollägret har beskrivits som ett helvete – ett utomhusfängelse för familjer som misstänks ha varit kopplade till terrorgruppen Islamiska staten, IS. Uppskattningsvis finns runt 68 000 människor i al-Hollägret, enligt Röda korset.
Ungefär 60-70 barn med svenska föräldrar beräknas finnas i några av de läger där IS-anhängare hålls.
I Sverige har ännu inga officiella beslut tagits om huruvida dessa barn ska tas till Sverige eller inte.
Utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare sagt att man främst fokuserar på de barn vars föräldrar inte längre är vid livet. Hittills har sju föräldralösa barn tagits hem och enligt utrikesdepartementet finns färre än fem föräldralösa barn kvar.
”Det finns hopp att få hem dem, men det är omöjligt att svara på när”, skriver UD:s pressavdelning i ett mejl till SVT Nyheter.
Finland beslutar från fall till fall
Regeringspartierna i Finland enades under måndagen om att de ska försöka ta hem de finska barnen från lägret i al-Hol så fort som möjligt.
Det rör sig om ungefär 30 barn, skriver bland annat Reuters. Enligt Finlands statsminister Sanna Marin kommer besluten om barnen fattas från fall till fall, där man kommer att ta hänsyn till barnets bästa, skriver svenska Yle.
Finland kommer dock inte hjälpa de vuxna som rest till Syrien.
Norge hjälper barn men inte vuxna
Också i Norge har det bestämts att de barn som befinner sig i dessa läger ska tas hem och hittills har fem föräldralösa barn evakuerats från al-Hollägret. Tre av dem är födda i Norge, uppger NRK.
Men det finns ytterligare 35 barn med norsk koppling, och liksom många andra europeiska länder känner man sig inte skyldig att ta hem föräldrarna, vanligtvis mammor. Rädda barnen har dock uppmanat länder att även dessa kvinnor ska få återvända så att de kan ställas inför rätta i respektive land, skriver Aftenposten.
Danmark tar inte hem fler barn
I förra månaden återförenade danska myndigheter en elva månader gammal pojke med sina danska släktingar. Mamman dödades i ett bombdåd och även pappan tros vara död, skriver DR.
I somras evakuerade Danmark för första gången en tonårspojke från lägret i al-Hol. Till skillnad från ovannämnda barn var pojkens mamma vid liv, men eftersom han var svårt skadad tillät mamman att han transporterades utanför Syrien så att han skulle kunna få vård och senare vidare till Danmark, rapporterade DR i juni i år.
Men det uppskattas finnas ytterligare 40 barn vars föräldrar är danska medborgare. Statsministern Mette Fredriksen sa senast i slutet av november att man inte vill ta hem några flera barn.
– Vi har som regering fattat det beslutet att vi inte tar barnen till Danmark eftersom deras föräldrar har vänt Danmark ryggen och stridit för IS och därmed har de gjort ett val å deras barns vägnar, sa Mette Fredriksen enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.