• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Människorättsaktivisten Ales Bjaljatski är en av årets fredspristagare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Människorättskämpen Ales Bjaljatski är en av årets fredspristagare. Se tillkännagivandet i klippet. Foto: Bertil Ericson / TT

Belarusisk Nobelpristagare döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiske fredspristagaren Ales Bjaljatski döms till tio års fängelse.

Det meddelar hans organisation Vjasna, rapporterar TT.

Ales Bjaljatski, som tilldelades Nobels fredspris i fjol, greps 2020 i samband med de omfattande protesterna mot diktatorn Alexander Lukasjenko i Belarus. Sedan dess har han suttit frihetsberövad utan rättslig prövning.

Men nu har han dömts till tio års fängelse av en regimstyrd domstol i Minsk, meddelar hans organisation Vjasna enligt TT. Tillsammans med flera kollegor anklagas han för smuggling samt för att ha finansierat organiserade ”kränkningar av allmän ordning”.

Han har tidigare sagt att han åtalats av politiska skäl, skriver Reuters.

Suttit fängslad tidigare

När Bjaljatski tilldelades fredspriset beskrevs han av Nobelkommittén som en av initiativtagarna till demokratirörelsen i Belarus i mitten av 1980-talet. Han grundade människorättsorganisationen Vjasna 1996 och har i årtionden kämpat för demokrati i Belarus och mot regimen.

Han satt fängslad mellan 2011 och 2014 till följd av sitt människorättsliga engagemang.

EU:s utrikeschef Josep Borrell kallar rättsprocessen mot Ales Bjaljatski för en skenrättegång och har fördömt fängelsedomen ”i starkast möjliga ordalag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.