Belarusiska järnvägsattacker sinkar ryska styrkor

Uppdaterad
Publicerad

Belarusiska hackare och enskilda järnvägsarbetare har försvårat för ryska trupper under kriget i Ukraina.

Genom att slå ut signalsystem och bränna ner elskåp försenar man ryska styrkor på väg till fronten.

– Man vill försvåra för Ryssland att använda Belarus som en förlängning av eget territorium, säger Jakob Hedenskog, analytiker på Utrikespolitiska institutet.

Attackerna mot Belarus järnvägsnät började ”nästan omedelbart” efter invasionen i slutet av februari, säger Jakob Hedenskog.

– Den första var en cyberattack mot det belarusiska järnvägsbolaget som genomfördes tre dagar efter att kriget utbröt. Sedan dess har det fortsatt.

Kriget i Ukraina

Cyberattackerna utförs av en grupp hackare, mestadels i exil, som kallar sig för ”cyberpartisanerna”. Signalsystemen har utsatts, och även biljettbokningen vilket har lett till stora förseningar och köbildning på stationer runtom i landet.

Utöver hackerattackerna har enskilda järnvägsarbetare i Belarus utfört mindre attacker lokalt.

– Det innebär en stor risk för de personerna. Många har gripits och inrikesministeriet klassar attackerna som terroristbrott vilket kan innebära mycket långa fängelsestraff, säger Jakob Hedenskog.

Kan ha påverkat i Kiev

Enligt Franak Viačorka, medarbetare i den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskajas stab, så har järnvägsattackerna i allra högsta grad påverkat ryska styrkor. ”Vi anser att Ryssland inte intog Kiev på grund av vad vi gjort. De var inte lika trygga i Belarus som de först trott” skriver han på Twitter.

Jakob Hedenskog är inne på samma linje:

– Det kan ha bidragit till att Ryssland ändrade sina mål och koncentrerar sig kring östra Ukraina, säger han.

Hör vilka som utför järnvägsattackerna, och varför, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet