Under söndagen uppgav Donald Trump att han vill införa tullar på 25 procent på allt stål och aluminium som importeras till USA. De höjda tullarna kan slå hårt mot svenska företag, menar flera experter.
Stora oklarheter råder dock kring ståltullarna, men under onsdagen väntas presidenten lägga fram ett officiellt förslag.
– Handelstullskarusellen har rullat i gång, konstaterar SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi i Morgonstudion.
Fouad Youcefi menar att draget är väntat. Trump gick till val på att genomföra stora skattesänkningar och massdeportation, något som väntas kosta enorma summor.
– Han har sagt att han ska betala det med hjälp av tullarna.
Fouad Youcefi tror också att tullhotet kan grunda sig ur att Trump anser att USA är orättvist behandlat när det kommer till handelsavtal med andra länder.
Benjamin Dousa: ”Alla blir förlorare”
Även om det inte finns några klara besked från Trump-administrationen följer Sverige och EU frågan noggrant. Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) säger att ”alla blir förlorare” när tullar höjs.
– Det riskerar att göra vår lågkonjunktur mer långdragen, säger Dousa. Men poängterar att det fortfarande är osäkert hur det kan påverka svensk ekonomi.
Åtta procent av svensk stålexport (till ett värde av 5,8 miljarder kronor) går till USA. Det är den största marknaden utanför EU.
Benjamin Dousa förklarar att Sverige är förberett och att man den senaste tiden arbetat för att förenkla och utöka utrikeshandeln, exempelvis med Sydamerika.
Under eftermiddagen kommer även EU:s handelsministrar hålla ett extrainsatt möte för att diskutera hur man ska agera om ståltullarna blir verklighet.
– Om USA inför tullar mot oss tvingas vi införa motåtgärder. Det som är viktigt från Sveriges sida är att de är proportionerliga, välavvägda och att vi kommer driva de svenska intressena.