David Gottle var en av dem som försökte bestiga Mount Everest. Foto: Reuters

Bergsklättrarens vittnesmål: ”Vi klev över döda kroppar”

Uppdaterad
Publicerad

Död, blodbad och kaos. Så beskriver en bergsklättrare situationen på toppen av världens högsta berg, Mount Everest. Dödssiffran har nu stigit till elva personer. 

SVT Nyheter har tidigare berättat om de extrema förhållandena på Mount Everest, med timslånga köer upp till toppen, efter att rekordmånga fått klättertillstånd. 

Nu kommer vittnesmål från en av dem som tagit sig ner med livet i behåll. Filmskaparen Elia Saikaly berättar för The Guardian hur han lyckades ta sig till Hillary Step, det sista steget innan toppen, samtidigt som solen gick upp.

I ljusets sken upptäckte han en annan klättrares döda kropp, men såg inget annat val än att fortsätta mot toppen. 

“Jag kan inte tro vad jag såg där uppe. Död. Blodbad. Kaos. Köer. Döda kroppar på vägen och i tält. Människor som jag försökte få att vända om som sen dog. Människor som fick släpas ner. Vi fick kliva över döda kroppar. Allt du läser i de sensationella rubrikerna hände oss”.

”Har inget annat val”

Scenen som Elia Saikaly beskriver utspelade sig i den så kallade “dödszonen”, den sista biten upp mot toppen.  

“När du är i dödszonen och du knappt kan tänka... blir det en mycket komplicerad situation och du inser att ditt öde kan bli detsamma. Och med en kö som puttar dig uppför berget finns det ingenting du kan göra. Du har inget annat val än att fortsätta”, säger han.

Inför förra säsongen förbjöd Nepal ensamklättrare på Mount Everest, i syfte att minska olyckor. Förbudet väckte dock ilska bland elitklättrare som anklagar kommersiella expeditioner för att bilda flaskhalsar på berget och äventyra säkerheten. Det har spekulerats i om den senaste veckans långa köer är en effekt av förbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.