Den 71-årige Berlusconi avslutade kampanjen inför 3.000 anhängare utan- för Colosseum i Rom i går kväll.
De senaste opinionsmätningarna från slutet av mars ger Berlusconis höger- block nära 45 procent av rösterna mot mitten-vänster-blockets 38 procent. Troligen kan dock ingen bilda regering utan stöd av andra mindre partier.
Båda blocken har lovat att sänka skatterna för att stimulera ekonomin.
Exfascister och demokrater
Den politiska kartan i Italien har ritats om sedan det förra parlamentsvalet för exakt två år sedan. Silvio Berlusconis högerparti Heja Italien har gått samman med exfascistiska Nationella alliansen och bildat det nya partiet Frihetens folk (PdL). På vänstersidan har exkommunistiska Vänsterdemokraterna gått samman med mittenalliansen Prästkragen och bildat Demokratiska partiet (PD), lett av Roms fd borgmästare Walter Veltroni.
Totalt ställer över 150 partier upp i valet.
Allianser och fria vågmästare
Utöver de två stora partierna finns några mindre som kan bli viktiga i regeringsförhandlingarna: Kristdemokratiska UdC, Vänsterns regnbågsallians (SA) och det regionala missnöjespartiet Lega Nord. Lega Nord räknas till Berlusconis allierade, men samarbetet gnisslar.
UdC ingick tidigare i Berlusconis mitten-höger-allians Frihetens hus, men ingår inte i något block i dag. SA är en allians av flera partier på vänsterkanten och ett miljöparti.
Det italienska valsystemet är komplicerat med olika höga trösklar till de båda kamrarna, vilket kan leda till att olika block får majoritet i över- och underhuset.