• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Bert Sundström: ”Folk vet att det kan hända farliga saker”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har tidigare manat till lugn och tonat ner det ryska hotet. Men nu är landet förberett för krig, konstaterar SVT:s korrespondent Bert Sundström. 

– Alla jag har talat med säger att man måste vara förberedda. Folk vet att det kan hända farliga saker, säger han. 

Se Bert Sundström om Ukrainakrisen i klippet ovan

Ukrainas regering har flera gånger påpekat att USA är för alarmistiska när det gäller krigshotet från Ryssland. Den inställningen kvarstår, enligt SVT:s korrespondent Bert Sundström.

– Men att nu även Sverige uppmanar sina medborgare att lämna Ukraina kan betyda att ett stort antal länder har information som tyder på att en militär konflikt kan inledas inom de närmaste dagarna, säger han.

Bert Sundström säger att man i Ukraina både mentalt och rent praktiskt nu förbereder sig för krig. 

– Alla jag har talat med säger att man måste vara förberedda. Folk vet att det kan hända farliga saker men man ser till att vara förberedda och man menar att man har styrka nog att stå emot Ryssland om det skulle bli så illa.

Ukrainas president: ”Ge oss bevis”

Samtidigt är Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kritisk mot USA:s varningar om en rysk storinvasion av Ukraina.

– Vi vet att risken finns. Men vårt folks största fiende just nu är att panik bryter ut i landet, säger presidenten.

Nu vill Zelenskyj att USA backar upp sina uttalanden om en nära förestående attack med bevis.

– Om ni eller någon annan har någon ytterligare information om att det är en hundraprocentig risk för en invasion, ge oss det då, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.