Beto O'Rourke under den fjärde tv-sända debatten mellan Demokraternas kandidater. Foto: Edward M. PioRoda /TT-Polaris

Ännu en demokrat kastar in handduken

Uppdaterad
Publicerad

Demokraten Beto O'Rourke ger upp försöket att bli partiets kandidat i presidentvalet i USA nästa år. I ett inlägg på sajten Medium skriver han att kampanjen har för lite pengar för att fortsätta.

Texaspolitikern O'Rourke lanserade sin kandidatur i mars och låg till en början hyfsat till i opinionsmätningarna, men har senare fått se sig omkörd av andra kandidater.

Fram till nu har han deltagit i alla tv-sända debatter mellan kandidaterna, men chanserna för honom att kvalificera sig till de återstående debatterna i år har verkat små med tanke på det låga opinionsstödet.

Demokraternas primärval

Kampanjkassan har också sinat. Den 1 oktober hade han bara 3,3 miljoner dollar kvar, jämfört med mer än 33 miljoner för senator Bernie Sanders som samlat in mest pengar, skriver den amerikanska politiksajten The Hill.

Utmanade Ted Cruz

O'Rourke blev populär i partiet 2018 när han utmanade republikanen Ted Cruz om en av Texas senatsplatser, dock utan att vinna. Han har gjort sig känd som en anhängare av striktare vapenkontroll och ambitiös klimatpolitik.

”Vi kommer att arbeta för att se till att Demokraternas kandidat lyckas besegra Donald Trump 2020. Efter att ha lärt känna kandidaterna kan jag berätta att alla kommer att kunna tjäna oss väl, och jag kommer stolt att stödja honom eller henne som blir utvald”, skriver O'Rourke på Twitter.

Presidentkandidaten utses i primärval

De två dominerande partierna i USA utser sin presidentkandidat med hjälp av en serie primärval i de 50 delstaterna med början i lantliga Iowa den 3 februari. I vissa delstater får bara partimedlemmar delta, i andra kan även oberoende väljare rösta.

Den sittande presidenten får normalt partiets stöd för att fortsätta en andra mandatperiod, och ingen av de få republikaner som anmält intresse för att utmana Donald Trump anses ha någon chans.

Demokraterna har däremot ett brett startfält, med ex-vicepresidenten Joe Biden och senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders i ledning enligt opinionsmätningarna.

Ytterligare sex har kvalificerat sig för nästa tv-debatt:

Kamala Harris, senator

Pete Buttigieg, borgmästare

Tom Steyer, affärsman

Andrew Yang, entreprenör

Cory Booker, senator

Amy Klobuchar, senator

Ytterligare två var med i den förra debatten men kämpar för att kvalificera sig till nästa: Representanthusledamoten Tulsi Gabbard och fd bostadsministern Julian Castro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet