SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det betyder Bidens presskonferens. Hör SVT:s reporter på plats Sofia Yohannes. Foto: SVT

”Biden bättre än väntat – men spelar det någon roll?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

USA:s vicepresident Kamala Harris blev Trump. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj blev Putin. Det var två av Joe Bidens rejäla felsägningar, under Natotoppmötets sista dag som redan blivit virala.

Misstag Bidenkampanjen inte har råd med i det här läget.

Sofia Yohannes

Reporter

Efter en kritiserad debattprestation mot Donald Trump har Joe Biden knappt gjort sig tillgänglig för media eller bemött publikens frågor. Det har lett till att hans förmågor ifrågasatts och spekulationer om att han inte klarar sig utan en teleprompter med färdigt manus.

Nu till slut, två veckor efter debatthaveriet, var det dags. Biden mötte den samlade presskåren under Natotoppmötets sista dag. Där adresserade han ovan nämnda spekulationer och sa att pressträffen var hans sätt att visa att han är redo för jobbet – utan hjälpmedel.

USA-val 2024

Bättre än vad kritiker förutspått

Åtminstone på den punkten fick han rätt. Det var en lång pressträff och han besvarade fler frågor än vad många nog förväntat sig.

Frågorna bemöttes med långa utlägg om hans politik och syn på säkerhetsläget. Framförandet var bättre än vad kritiker hade förutspått.

Men spelar det egentligen någon roll?

Allt fler demokrater skeptiska

Bara timmar innan pressträffen publicerade New York Times uppgifter från anonyma källor i presidentens krets om att de försöker formulera en plan för hur de ska få honom att hoppa av.

Var och varannan dag träder nya demokrater fram med kritik, skepsis eller uppmaningar om att Biden ska lägga ner sin kandidatur. De är än så länge få – men vi ser ändå vilka effekter det får.

Tidigare under Natoveckan kom även uppgifter om att en av de absolut viktigaste supportrarna till Joe Biden, före detta talmannen Nancy Pelosi, väljer att avstå från att säga vad hon tycker att han borde göra.

Det i sig är anmärkningsvärt och tolkas av många som att hon egentligen vill se honom hoppa av.

Bidens chans att visa sig pålitlig

Under Natotoppmötet har de allra flesta länders ledare fått frågor om förtroendet för Joe Biden och om de ifrågasätter hans förmågor. Amerikansk media har dessutom frågat oss svenska journalister hur diskussionerna om Biden går i Sverige.

Natodagarna skulle vara Bidens chans att visa upp sig som en pålitlig och stabil ledare. Förhoppningen var nog att tysta kritikerna. Men felsägningar på den här nivån gör att ifrågasättandet av hans mentala kapacitet lever vidare.

Frågan är hur länge hans kampanj kan göra det?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2024

Mer i ämnet