USA:s president Joe Biden höll ett känsloladdat tal till nationen på torsdagskvällen där han vädjade till kongressen om att skärpa landets vapenlagar. Foto: TT/AP

Biden vädjar: Förbjud kraftfulla skjutvapen

Uppdaterad
Publicerad

I ett känsloladdat tal till nationen vädjar USA:s president Joe Biden till kongressen att förbjuda särskilt kraftfulla skjutvapen och skärpa bakgrundskontrollerna.

Hur många fler blodbad är vi villiga att acceptera? Hur många fler oskyldiga amerikanska liv måste släckas innan vi får nog, frågar sig Biden.

Samtliga stora tv-kanaler i USA avbröt sina tablålagda program för att sända Bidens tal från Vita huset vid halv åtta-tiden på torsdagskvällen.

Talet följde på flera blodiga masskjutningar i USA på kort tid. Förra veckan mördades 19 elever och två lärare av en 18-åring på en skola i Uvalde i Texas. Den 14 maj sköts tio personer ihjäl vid en mataffär i Buffalo i New York av en 18-åring med misstänkt rasistiska motiv.

Så sent som i onsdags sköt en patient ihjäl två läkare, en receptionist och en annan patient på en sjukhusklinik i Tulsa i Oklahoma.

– Efter Columbine, efter Sandy Hook, efter Charleston, efter Orlando, efter Las Vegas, efter Parkland gjordes inget. Den här gången får det inte bli så. Den här gången måste vi faktiskt göra något, vädjade Joe Biden i sitt tal, där han räknade upp de senaste dryga 20 årens blodigaste masskjutningar i USA.

Godkännas i kongressen

Biden reste nyligen till både Uvalde och Buffalo för att träffa offrens anhöriga och visa sitt deltagande. Där möttes han av hårda krav på att skärpa landets frikostiga vapenlagar.

Nu uppmanar presidenten till förbud av särskilt kraftfulla skjutvapen och högkapacitetsmagasin. Allra minst vill han att åldersgränsen för vapenköp höjs från 18 till 21 och att det görs noggrannare kontroller av potentiella kunder. Därtill ser han gärna skarpare regler om hur vapen ska förvaras och att vapentillverkare ska kunna lagföras för brott som utförs med deras produkter.

Men skärpta vapenlagar måste godkännas i båda kongressens kamrar – och Republikanerna har hittills varit ovilliga att rucka på den amerikanska rätten att bära vapen.

I det demokratstyrda representanthuset har ett förslag på utökade bakgrundskontroller redan röstats igenom och ett förslag på att förbjuda tyngre handeldvapen står näst på tur. Inget att dessa förslag ser dock ut att ta sig igenom senaten, där Demokraterna och Republikanerna har 50 mandat var.

– Faktumet att en majoritet av de republikanska senatorerna inte ens vill att de här förslagen ska debatteras eller läggas fram för omröstning tycker jag är samvetslöst, säger Biden.

En mindre grupp senatorer från båda partierna har i veckan samlats för att hitta åtgärder som samtliga kan acceptera – men om de lyckas komma överens om några förslag lär det inte vara den typen av stora reformer som Demokraterna och Joe Biden hoppas på.

20 nya masskjutningar

Republikanerna har ett starkt stöd bland vapenägare och i sitt tal vände sig därför Biden direkt till de vanliga amerikaner som värdesätter sin rätt att äga och bära vapen.

– Jag respekterar kulturen och traditionen, men rätten att bära vapen är inte oinskränkt.

– Det här handlar inte om att inskränka någons rättigheter. Det handlar om att skydda barn och familjer. Det handlar om att skydda vår frihet att kunna gå till skolan, mataffären eller kyrkan utan att bli skjuten och dödad.

Sedan skolskjutningen i Uvalde den 24 maj har ytterligare 20 masskjutningar med minst fyra dödade eller skadade inträffat i USA, enligt presidenten.

Skador från skjutvapen är dessutom den vanligaste dödsorsaken bland barn i USA, enligt siffror från USA:s smittskyddsmyndighet CDC, uppger Biden.

– De senaste 20 åren har fler barn i skolåldern dödats av skjutvapen än tjänstgörande poliser och soldater tillsammans.

Biden avslutade med att vädja till det amerikanska folket om att tillsammans agera genom vilka politiker de väljer att rösta på.

– Det är nog nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.