Lördagens telefonsamtal mellan Joe Biden och Vladimir Putin pågick i en dryg timme. Foto: The White House

Bidens varning: Stort lidande om Ryssland invaderar Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Världsledarnas samtal om Ukrainakrisen har avlöst varandra under lördagen. Joe Biden och Vladimir Putin samtalade i över en timme. Biden varnade för att en rysk invasion av Ukraina skulle orsaka stort mänskligt lidande och uppmanade Ryssland till diplomati.

Joe Biden och Vladimir Putin samtalade på lördagskvällen om Ukraina och Rysslands truppuppbyggnad. Samtalet pågick i en dryg timme. Enligt Vita huset sade Biden till Putin att om Ryssland invaderar Ukraina kommer USA och landets allierade att snabbt införa hårda sanktioner mot Ryssland. Biden ska också ha uppmanat Ryssland till nedtrappning och diplomati och sagt att en rysk invasion av Ukraina skulle innebära ”omfattande mänskligt lidande”. Vita huset meddelar också att Biden sade att även om de diplomatiska vägarna fortfarande är öppna så är USA ”lika förberett för alternativa scenarion”.

Mötet hölls bara några timmar efter beskedet att det har påbörjats en evakuering av USA:s ambassad i Kiev.

Enligt Kreml tillbakavisade Putin under samtalet än en gång USA:s varningar om att en invasion är nära.

Putin i flera telefonsamtal

Tidigare under lördagen hade Frankrikes president Emanuel Macron ett över 90 minuter långt telefonsamtal med Putin. Enligt en av Macrons tjänstemän sade Putin ingenting som han antydde att Ryssland förbereder sig för att invadera Ukraina.

”Vi är dock extremt vaksamma”, sade tjänstemannen till journalister efter samtalet, skriver Reuters.

Från Kreml meddelas att Putin under samtalet med Macron kallade uppgifterna om en förestående attack av Ukraina för ”spekulation i syfte att provocera”.

Putin hann under lördagen också med ett samtal med Belarus president Alexander Lukasjenko, och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talade i telefon med sin amerikanska motsvarighet Anthony Blinken. Enligt Reuters ska Lavrov ha anklagat USA och EU för att ignorera Rysslands förslag kring säkerheten i Europa. Han anklagar också USA för en propagandakampanj om ”möjlig rysk aggression”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.