Trots att vulkanutbrottet på Hawaii och på indonesiska ön Java inträffade med mindre än en veckas mellanrum finns det ingen koppling mellan dem, säger Valentin Troll, petrologiprofessor vid Uppsala universitet.
– Det sker runt 50 vulkanutbrott varje år och det är inte ovanligt att flera pågår samtidigt, säger han.
Det som avgör hur mycket uppmärksamhet utbrotten får är hur farliga det är för människor och hur natursköna det är, menar Valentin Troll.
– Den indonesiska vulkanen Semuru är väldigt farlig. När den fick ett utbrott i fjol dog 50 personer. Men globalt sett tror jag den är relativt okänd jämfört med Hawaiis vulkaner som är kända för sina frekventa och väldigt natursköna utbrott.
Som glasskärvor i lungorna
Bilderna från Hawaii visar floder av lava som lyser upp i natten. Lavan går att undvika, säger Valentin Troll.
Men på indonesiska Java syns istället enorma askmoln. Det som döljer sig bakom askmolnen är vad vulkanforskare kallar ett pyroklastiskt flöde, eller glödande lavin. De går i rasande fart och går inte att undvika.
– Det här är samma fenomen som begravde staden Pompeji år 79 e.v.t. Att andas in de små askpartiklarna är som att få in små glasskärvor i sina lungor, och de kommer inte att komma ut igen.
”Väldigt oförutsägbar”
Hur lång tid det indonesiska utbrottet kommer att pågå är oklart, säger Valentin Troll.
– Jag skulle inte bli förvånad om Semuru bestämmer sig för att explodera några gånger till. Men det kan också lugna ned sig ganska snabbt, som en närbelägen vulkan gjorde 2014. Den höll bara på i några timmar.
Se hur bilderna skiljer sig mellan utbrotten på Hawaii och i Indonesien i klippet.