Mannen bakom bitcoin är den tillbakadragne 64-årige fysikern och modelltågsentusiasten Dorian S. Nakamoto med rötter i Japan, enligt Newsweek. Uppgifterna är dock ifrågasatta.
Han har hållit sig undan och lever ett tillbakadraget liv i Temple City i Kalifornien trots sin bitcoin-förmögenhet, värderad till flera miljarder kronor.
Han ska tidigare ha försörjt sig på konsultuppdrag för storföretag och en rad hemligstämplade projekt för den amerikanska militären.
Ogillar kallprat
Newsweek har intervjuat programmeraren Gavin Andresen som deltog i kodningen av bitcoin inför lanseringen, och som idag fungerar som en av ”huvudprogrammerarna” bakom den öppna källlkoden. Han säger att upphovsmannen ogillar kallprat och att tala i telefon.
– Han var den sortens person, som om du gjorde ett misstag, skulle kunna säga att du var en idiot och aldrig prata med dig igen, säger Andresen till Newsweek.
Förnekar inblandning
Mannen som pekats ut som bitcoins skapare förnekar dock att han är inblandad i den virtuella valutan. Mannen i fråga har sagt till den amerikanska nyhetsbyrån AP att han heter Dorian Prentice Satoshi Nakamoto.
”Jag är inte inblandad i bitcoin”, sa han på torsdagen till reportrar utanför sitt blygsamma hus i en förort till Los Angeles, enligt AFP. Uppståndelsen ledde till en bisarr biljakt där Nakamoto försökte skaka av sig reportrarna, men slutade med att Nakamoto besökte AP:s kontor för en intervju.
När Newsweeks medarbetare konfronterade Nakamoto med spekulationerna att han var upphovsman till bitcoin ringde han polisen.
– Jag är inte längre involverad och kan inte säga något om det. Andra människor har ansvaret för det nu, sade Nakamoto enligt Newsweek-reportern.
Kan ha feltolkats
Men under gårdagen uppgav han andra uppgifter till en reporter från AP, och menar att han inte sagt det som Newsweek-reportern uppger. När reportern Andrea Chang strax efter avslöjandet frågade honom varför han först verkade ha bekräftat misstankarna svarade han ”No no no I was never involved”. Misstankar florerar därför nu på nätet kring om Newsweek-reportern Leah McGrath Goodman farit med osanning, eller att hon helt enkelt missuppfattat Nakamotos första svar.
I den längre intervjun med AP menar han att det handlade om ett syftningsfel:
– Det lät som att jag tidigare var involverad i bitcoin och som om jag inte är det längre. Det var inte det jag menade, jag vill klargöra det.
Flera gånger under intervjun säger Dorian S. Nakamoto fel, han uttalar det ”Bitcom” istället för ”Bitcoin”, och menar att projektet inte verkar vettigt. Han förklarar också missförståndet med att hans engelska inte alltid är helt lätt att förstå.
Kan bevisas med en kryptografisk signatur
Det finns inga egentliga bevis på att denne utpekade Dorian Satoshi Nakamoto är den mytomspunne upphovsmannen till Bitcoin-protokollet.
För att säkerställa att han är grundaren behöver Nakamoto bara signera en överföring av bitcoin från någon av de adresser han kontrollerar. Eftersom Bitcoin-nätverket är öppet och transparent kan vem som helst verifiera transaktionen ifråga, men Nakamoto själv verkar inte särskilt pigg på att motta äran att ha skapat grunden för de nya digitala valutorna.
Rapportering ifrågasätts
Newsweeks rapportering ifrågasätts av många kommentatorer på nätet. Dels får man kritik för att ha avslöjat så mycket om en man som uppenbarligen ville fortsätta vara privat, dels för att man slår fast att denne Dorian S. Nakamoto är den eftersökta Satoshi Nakamoto utan att ha egentliga bevis eller ens ett erkännande. Reuters-bloggaren Felix Salmon gör här en textanalys som ifrågasätter en del av Newsweeks konklusioner. Slutsatsen är bland annat att språket som Dorian Nakamoto använder inte stämmer överens med det språk som Satoshi Nakamoto lämnat efter sig på forum och i mejl.
Det språk som upphovsmannen bakom bitcoin använde var både avancerat och elegant, och grammatiskt mycket korrekt. Den utpekades språk, i den mån det hunnits analyseras, anses inte riktigt ligga på samma nivå. Det finns också spår som talar för två eller fler upphovsmän, bland annat när man studerar koden bakom programvaran och den engelska som Satoshi lämnat efter sig där man blandar amerikanska och brittiska stavningar och uttryck.
Uppgifter tyder på motsatsen
På en sajten Ning.com publicerade en person som kallade sig Satoshi Nakamoto redan 2009 en välformulerad förklaring kring hur Bitcoin fungerar. Klockan två natten till fredagen svensk tid har den person som publicerade det inlägget loggat in igen på samma sajt med samma användarnamn som 2009 och kommenterat inlägget med ett kort ”I am not Dorian Nakamoto”.
Den ”riktige” Satoshi dementerar
Frågan är nu om den ”riktige Satoshi Nakamoto” publicerade den kommentaren för att korrigera mediebilden, eller mest bara för att skydda en stackars äldre herre i Kalifornien från galningar som vill komma över hans miljarder. Bitcoin skyddas ju bara med hjälp av ett slags lösenord (en kryptografisk signatur; en serie siffror och bokstäver). Vem-som-helst med ett vapen skulle alltså nu kunna ta sig till det hus där den utpekade bor för att försöka tvinga till sig bitcoin värda miljarder.
Dorian Nakamoto har redan erbjudits ett chartrat plan som flyktväg och skydd av hjälpsamma bitcoinentusiaster, vare sig han är den mytomspunne Bitcoin-grundaren eller inte.
Sajten Coindesk går här igenom några av de många spår som uttömts i jakten på Satoshi Nakamoto.