Referenserna till James Bond, Storbritanniens största filmhjälte, var många när Boris Johnson ville göra klimatkrisen greppbar under sitt inledningstal. Men i verkligheten går det inte att klippa kablar till en domedagsmanick för att i sista stund hindra en annalkande katastrof.
– Vi är ungefär i samma position som James Bond, mina internationella kollegor och jag.
– Domedagen är på riktigt, klockan tickar ner. Klockan står på en minut innan midnatt, vi måste agera nu, om vi inte gör något i dag blir det för sent för våra barn imorgon, säger Johnson.
Parafraserade Greta Thunberg
Han la stor vikt vid att påpeka att de rika länderna har ett stort ansvar för att möjliggöra grön omställning i utvecklingsländer.
– Vi har teknologin, vi kan hitta finansieringen, frågan är om viljan finns. Vi pratar om vad vi ska göra 2050 och 2060, men våra barn kommer att döma oss, de är inte födda ännu. De kommer inte förlåta oss om vi misslyckas, de kommer att döma oss och de kommer att få rätt, säger Johnson.
Johnson lånade också Greta Thunbergs ord från ett tal till världsledarna som hon höll i september i Milano.
– Löftena kommer inte att vara något annat än ”bla bla bla”, för att låna ett uttryck.
– Det kommer vara svårt men vi kan göra det. Låt oss sätta igång, säger han.
Under måndagen talar världsledarna, däribland FN:s generalsekreterare António Guterres, Spanies premiärminister Pedro Sanchez, prins Charles, Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel, Barbados premiärminister Mia Mottley och statsminister Stefan Löfven.
– Det krävs en stor omställning i hur vi lever, arbetar och gör affärer, säger Merkel.
USA:s president Joe Biden bad FN om offentlig ursäkt för sin föregångare Donald Trumps hårt kritiserade beslut.
– Jag borde inte be om ursäkt, men jag ber om ursäkt för det faktum att USA, den senaste administrationen, drog sig ur Parisavtalet och satte oss lite på efterkälken, säger Biden.
Kort därefter höll Stefan Löfven tal, där han konstaterade att alla aktörer ”måste höja ambitionerna” och redogjorde för EU:s klimatmål: att minska utsläppen med minst 50 procent till 2030.
Löfven nämnde även Sveriges nationella mål om att bli den första fossilfria välfärdsnationen senast 2045 och slog fast att de länder som har möjlighet måste leda vägen mot klimatomställningen, som också ”för med sig enorma möjligheter”.
– Låt oss lyssna på våra barn och ungdomar, vad de uppmanar oss att göra.
Se SVT Nyheter direktsändning med flera av talen i SVT Play.