Kina pekar på att landet ska klassas som ett utvecklingsland, enligt FN:s definition, eftersom man fortfarande har en till stora delar fattig befolkning, även om storstädernas medelklass har vuxit under de senaste årtiondena.
Kinas BNP per capita är lägre än höginkomstländernas och därför ska Kina inte behöva bidra till fonderna för klimatbistånd till utvecklingsländerna, anser man.
Kina vill heller inte räknas in som en del av den rika världen i väst, utan har helt andra maktambitioner.
Hör mer av Tilde Lewins analyserar om Kinas strategi i klimatförhandlingarna i videon.
VAD STÅR COP29 FÖR?
COP29 är en förkortning för Conference of the Parties, och är ett samlingsnamn för det årliga klimattoppmöte som hålls med de länder som undertecknat FN:s klimatkonvention. Konventionen antogs 1992 och årliga möten har hållits sedan 1995. Årets möte, som hålls i Baku i Azerbajdzjan, är det 29:e i raden.
I år är tyngdpunkten finansiering. En expertgrupp har pekat på att behoven vid 2030 kommer att vara enorma; 2400 miljarder dollar om året till anpassning, omställning och klimatskador. Det är fyra gånger mer som vad som satsas idag.
Tre områden pekas ut som extra viktiga:
-Klimatbiståndet. Ett nytt mål för den rika världens bidrag till en klimatbiståndsfond ska sättas. Det ska uppnås till 2035. Kraven från fattiga länder är minst 1000 miljarder dollar om året.
-Klimatanpassningen. Öka takten när det gäller finansiering och teknikutveckling för att mildra effekterna av den globala uppvärmningen.
-Klimatskadefonden. Finansiering av nödhjälp och återuppbyggnad under och efter naturkatastrofer.