Foto: TT

Boris Johnson smittad av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är smittad av coronaviruset, berättar han själv på Twitter. Han testade sig efter att han fått feber och hosta.

Johnson har isolerat sig i hemmet, men kommer fortfarande att leda regeringens arbete mot virusutbrottet.

– Jag jobbar hemifrån och har isolerat mig. Det är det enda rätta att göra, säger han i ett inspelat meddelande.

Coronapandemin

– Men ni kan känna er säkra på att jag, tack vare modern teknik, kommer att fortsätta ha kontakt med alla i mitt närmaste team för att leda kampen mot coronaviruset.

Enligt en talesperson för Downing Street hade Johnson mildare symptom under torsdagen. Han testades därefter på inrådan från Storbritanniens chefsläkare, Chris Whitty.

Hälsominister smittad

Även Storbritanniens hälsominister, Matt Hancock, har testats positivt för Covid-19, rapporterar BBC. ”Som tur är, är mina symptom milda och jag jobbar hemifrån och självisolerar”, skriver han på twitter.

Drottningen vid god hälsa

Enligt ett uttalande från det brittiska hovet träffade Boris Johnson drottning Elizabeth den 11 mars. Hon uppges vara vid god hälsa.

Inga tester för Löfven

Statsminister Stefan Löfven fick på fredagens presskonferens med bland annat regeringen, frågan om han testats för Covid-19.

– Jag har inte testats. Jag har inte haft några symptom.

Löfven fick medhåll från Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Det är ingen större vits att testa sig om man inte har symptom. Sannolikheten för att man ska ha det här (Covid-19) och vara helt symptomfri är väldigt låg. Att springa och testa sig för säkerhets skull är inget som rekommenderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet