Stor oro i Turkiet för den fallande valutan. Foto: AP/TT

Bottenrekord för turkiska liran – krisplan på gång

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska liran har varit nere och vänt på nya bottenrekord i måndagens handel på asiatiska marknader.

I tidig morgonhandel i Asien fick man ge som mest 7,24 lira för en USA-dollar. Efter den turkiska centralbankens löften om krisåtgärder återhämtade sig liran något.

Hittills i år har den turkiska liran tappat närmare 40 procent av sitt värde mot dollarn och euron. Nedgången mot svenska kronan är nästan lika stor.

Efter att USA:s president Donald Trump riktat nya tuffare strafftullar mot turkiskt stål och aluminium i fredags har landets valuta fallit ytterligare.

Vita huset meddelade nyligen att tullarna på turkiskt stål och aluminium ska fördubblas.

Åtgärdspaket på väg

För att dämpa oron på marknaderna sade Turkiets finansminister Berat Albayrak i en intervju med turkiska tidningen Hurriyet att ett åtgärdspaket ska presenteras i dag.

Planen, som även omfattar små och mellanstora företag, syftar till att minska oron på marknaden.

Krisåtgärder från centralbanken

Albayrak återupprepar även det president Recep Tayyip Erdogan vid flertal tillfällen hävdat under helgen, nämligen att valutakrisen beror på en ”politisk konspiration”.

– Den svaga liran är resultatet av en tydlig attack, säger han enligt CNN Türk.

Åklagarämbetet i Istanbul har inlett en förundersökning mot individer som misstänks att ha agerat för hota Turkiets ekonomi. Inrikesministeriet kommer att vidta åtgärder mot konton i sociala medier där landets ekonomi framställs på ett negativt sätt.

Tillfällig effekt

För att stötta den turkiska liran kommer landets centralbank förse bankerna med den likviditet som behövs. Den turkiska centralbankens krisåtgärder fick omedelbar effekt – åtminstone tillfälligt.

Liran återhämtade sig något på måndagsmorgonen efter helgens kraftiga ras i spåren av bråket med USA.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.