Foto: Wiktor Nummelin/TT

Framsteg i förhandlingarna – men fortfarande stor risk för ”hård brexit”

Publicerad

EU och Storbritannien har gjort framsteg i förhandlingarna om ett handelsavtal, men tiden rinner iväg och det finns en stor risk att britterna tvingas lämna EU utan ett avtal, säger EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen, rapporterar Reuters.

Parterna har enligt van der Leyen gjort ”genuina framsteg” i förhandlingarna, men ännu är inte något avtal i hamn.

– De närmsta dagarna kommer att bli avgörande, säger hon.

Brexit

Tiden är knapp. Sedan britterna formellt lämnade EU den 1 februari i år har landet befunnit sig i en så kallad övergångsperiod där man fortfarande haft tillgång till EU:s inre marknad och samtidigt förhandlat om ett avtal utan tullar och kvoter med EU.

Men förhandlingarna har sedan länge gått minst sagt knackigt och är man inte överens vid årsskiftet kommer Storbritannien att lämna unionen avtalslöst, något som skulle vara ett hårt slag mot båda parterna – men kanske framförallt för britterna. Den ekonomiska tillväxten har också sjunkit mer i Storbritannien än i många andra länder i Europa under året.

– Med väldigt lite tid framför oss kommer vi att göra allt i vår makt för att nå en överenskommelse. Vi är redo att vara kreativa, säger Ursula van der Leyen.

Fiske en av stötestenarna

EU-kommisisonens ordförande uppger att parterna har enats om ett utkast för varor, tjänster och transport, samt att man kommit närmare varandra i juridiska och välfärdsfrågor.

Men flera stötestenar återstår och bland dem är fiskekvoter och tillgång till fiskevatten kanske den största. Det finns en oro bland europeiska fiskare att bli portade från attraktiva brittiska vattnen, varför EU vill ha fortsatt fiskerätt. Britterna har dock lovat ta tillbaka kontrollen över fiskevattnen och ge sina egna fiskare en större del av fångsten. Att backa från det skulle kunna leda till en stor svekdebatt.

– Vi måste kunna kontrollera tillgången till våra vatten och det är väldigt viktigt att i det här skedet betona det, säger den brittiske premiärministern Boris Johnson.

Andra stötestenar i förhandlingarna är hur man ska lösa framtida handelstvister, hur lika villkor för företag ska garanteras samt frågan om Nordirlands gräns mot Irland.

Ingen förlängning av övergångsperioden  

En förlängning av tidsfristen in på 2021 har förts fram som ett sätt att ro ett avtal i hamn och därmed undvika en hård brexit, men enligt Boris Johnson kommer det inte på fråga.

– Självklart ska vi inte förlänga tidsfristen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet