Katarina Engberg och den kinesiska toppdiplomaten Wang Yi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör säkerhetspolitiska analytikern Katarina Engberg: ”Ryssland skulle inte kunna bedriva kriget utan Kinas stöd”. Foto: SVT/Morgonstudion

Brics ska diskutera kriget i Ukraina – Kina skickar toppdiplomat

Publicerad

Kinas stöd till Ryssland beskrivs som avgörande för att hålla i gång den ryska krigsmaskinen. När Brics-alliansen samlas i Ryssland för att diskutera fredssamtal skickar nu Kina toppdiplomaten Wang Yi.

– Är det något land som skulle kunna påverka Ryssland är det Kina, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker.

På onsdagen inleddes toppmötet i S:t Petersburg där företrädare för samarbetsorganisationen Brics ska diskutera säkerhetspolitik. Det intressanta denna gång är att kriget i Ukraina kommer att behandlas, konstaterar Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker på Sieps.

– Man hänvisar till att det finns en kinesisk-brasiliansk fredsplan för Ukraina som man ska diskutera, säger hon i Morgonstudion.

Kriget i Ukraina

Hålls av tidigare försvarsministern

Kina har valt att skicka landets högste diplomat och tidigare utrikesminister Wang Yi till mötet. Katarina Engberg tror att mötet kan innehålla värdefulla diskussioner, men förväntar sig inte att det ska leda till någonting konkret.

– Det här kan vara en inledande dans, inför kommande förhandlingar. Åtminstone finns det länder som vill driva frågan dit, men frågan är om Ryssland är redo för fredsförhandlingar, säger hon.

En orsak är att mötet leds av den tidigare ryske försvarsministern Sergej Sjojgu. I maj byttes Sjojgu ut av president Vladimir Putin, och fick i stället posten som generalsekreterare för Rysslands nationella säkerhetsråd.

– Den som har varit ansvarig för kriget i Ukraina ska nu leda en diskussion om fred, säger Katarina Engberg.

Ryskt beroende av Kina

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Kina återkommande betonat att man förhåller sig neutral i konflikten. Samtidigt har landets både militära och ekonomiska samarbeten med Ryssland fördjupats de senaste åren.

USA har länge kritiserat Kina för att stötta den ryska krigsindustrin genom leveranser av viktiga komponenter för tillverkningen av vapen och materiel.

– Ryssland skulle ha svårt att fortsätta sitt angrepp på Ukraina utan Kinas stöd, sade Blinken under vårens besök i Peking.

Trots Kinas förnekelse är det ett faktum att landet både har blivit ett praktiskt och politiskt stöd till Ryssland, menar Katarina Engberg.

För rysk del är stödet avgörande. Det har resulterat i att landet numera är beroende av Kina och därmed även landets hållning i Ukrainakriget, säger hon.

– Är det något land som skulle kunna påverka Ryssland är det Kina.

Brics

Termen Brics myntades av ekonomen Jim O'Neill på amerikanska Goldman Sachs i början av 2000-talet och som formaliserades 2009.

Brics består i dag av nio medlemsländer.

Initialerna står för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, som utökades med Sydafrika 2010. Den 1 januari 2024 fick samarbetet ytterligare medlemmar i form av Egypten, Etiopien, Iran, och Förenade Arabemiraten.

Den nya gruppen, som ibland kallas Brics+, har 45 procent av världens befolkning, samt står för 28 procent av världens ekonomi.

Källor: Infobrics, Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet