Sasha Johnson, i mitten, har haft en ledande roll i Black Lives Matter-rörelsens protester i London. Natten till söndagen sköts hon i huvudet. Foto: Victoria Jones/AP

Brittisk Black Lives Matter-aktivist skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Sasha Johnson, en av den brittiska rättighetsrörelsen Black Lives Matters mest kända unga aktivister, svävar mellan liv och död efter att ha skadats allvarligt av ett skott mot huvudet i natt. Uppgifterna kommer från det nystartade partiet ”Taking the initiative Party” där Sasha Johnson är aktiv. 

Sasha Johnson var en av organisatörerna av den första så kallade Million People March som hölls i London förra hösten. Marschen anordnades i protest mot vad arrangörerna beskrivit som en systematisk diskriminering av svarta i Storbritannien och med viljan att bidra till ökad egenmakt bland landets svarta. 

Enligt de senaste uppgifterna hittades Johnson vid 03 natten mot söndagen i södra London efter uppgifter om skottlossning. Hon var då allvarligt skadad av ett skott mot huvudet och fördes genast till sjukhus där hennes tillstånd beskrivs som kritiskt.

Polisen har påbörjat en undersökning av brottsplatsen och omkringliggande områden i jakt på en gärningsperson. 

Levt under hot 

Sasha Johnson, som utsatts för kritik för sin fräna stil, har enligt hennes parti levt under hot. Än så länge säger sig polisen inte ha några uppgifter som tyder på att attacken mot henne varit planerad eller har kopplingar till hennes politiska verksamhet. 

Sasha Johnsons ”Taking the initiative Party” startades av småföretagare 2020 och har som syfte att aktivera lokalt förankrade samhällsgrupper att rösta och att delta i politiken. 

Sasha Johnson utbildades till socialarbetare i Oxford och har förutom sin politiska verksamhet ägnat sig åt att hjälpa hemlösa och biståndsarbete till fattiga brittiska familjer. Hon är 27 år och mor till tre barn. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.