Engelsk transvårdsklinik stängs ned – ansågs vara osäker för patienter

Uppdaterad
Publicerad

Englands enda klinik för barn med könsdysfori stängs nästa år. Bakom beslutet ligger bland annat den stora osäkerheten kring hormonbehandlingar på barn.

– Jag tycker att man ska göra som i Storbritannien och ta ett steg tillbaka, säger Mikael Landén, professor i psykiatri.

Beslutet att stänga kliniken Tavistock kommer efter en oberoende och alltjämt pågående granskning av verksamheten. De utpekade bristerna består bland annat i extrema väntetider, bristande dokumentation och osäkra behandlingar.

En av de mest omstridda frågorna rör hormonbehandlingar av barn. I rapporten fastslås att det är oklart om behandlingen hjälper patienterna.

Beslutet att stänga välkomnas av psykoterapeuten Marcus Evans, tidigare anställd vid Tavistock.

– Vi gör saker med ungdomars kroppar som får långsiktiga konsekvenser, men det råder en oroväckande brist på forskning, säger han till SVT.

Kliniken, som varit den enda i England och Wales, ska ersättas av nya regionala kliniker kopplade till barnsjukhus.

Riskabel behandling

Mikael Landén är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och har granskat det vetenskapliga underlaget för hormonbehandling på barn. Han menar att situationen i Sverige liknar den i England. I båda länderna har antalet personer som söker vård för könsdysfori ökat kraftigt. Den grupp som ökat mest är flickor i tonåren, som har upplevt könsdysfori längre upp i åren och ofta har andra psykiatriska problem.

Såväl Socialstyrelsen som Mikael Landén har kommit fram till slutsatsen att forskningsläget kring hormonbehandlingars nytta är mycket osäkert.

– Däremot vet vi att det finns risker. När man då ska väga nytta mot risk och vi inte har någon känd nytta, så blir det svårt att rekommendera den här behandlingen, säger Mikael Landén.

– Jag tycker att man ska göra som i Storbritannien, att man tar ett steg tillbaka och säger, ”det här blev fel, nu gör vi om”.

”Sämre för patienterna”

Han menar att vården inte tagit tillräcklig hänsyn till andra faktorer bakom de vårdsökandes mående.

– Man har underlåtit att behandla autism, adhd, ångestproblematik och annat som kan ligga bakom. Om man lägger allt under en hatt och bortser från allt annat gör man det ju sämre för patienterna, säger han.

Socialstyrelsen ändrade i våras sin rekommendation för hormonbehandlingar. De bör endast ges i undantagsfall eller inom ramen för forskningsstudier, enligt den nya rekommendationen.

Uppdrag granskning har i flera program avslöjat hur barn skadats i transvården. Här kan du se det senaste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.