• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

​Penny Mordaunt Foto: TT

Brittiska oron: Pedofiler siktar in sig på hjälporganisationer

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 120 medarbetare inom Storbritanniens största hjälporganisationer anklagades för sexuella övergrepp under 2017, enligt en ny rapport. Nu växer oron i landet att pedofiler siktar in sig på hjälporganisationer för att komma i kontakt med barn.

Oxfam, vars prostitutionsskandal i Haiti har chockat biståndsvärlden, rapporterade 87 incidenter under förra året. Save The Children rapporterade 31 stycken och Christian Aid två, enligt rapporten från biståndsmyndigheten The Charity Commission.

I fallen med Oxfam i Haiti misstänks flera fall ha handlat om minderåriga flickor som utnyttjats av biståndsarbetare, säger Haitis ambassadör i London, Bocchit Edmond.

– Det kan ha rört sig om en pedofilring, säger han till The Guardian.

”Nekandekultur”

Enligt förra biståndsministern i landet, Priti Patel, är uppgifterna som kommit fram ”toppen av isberget”. Hon lyfte frågan under tiden som minister och hon säger att fler personer var medvetna om ett stort problem med sexuella övergrepp och utnyttjande av barn när hon var minister, rapporterar BBC.

– Det finns en nekandekultur i bistådssektorn gällande utnyttjande och sexuella övergrepp som har ägt rum i decennier, säger hon och efterfrågar en databas för pedofiler, som hon menar siktar in sig på hjälporganisationer, säger hon.

Hon får medhåll av nuvarande biståndsminister Penny Mordaunt som säger till BBC att hon misstänker att pedofiler söker sig till biståndssektorn för att komma i kontakt med barn och begå sexuella övergrepp, något som hon menar gör det ännu viktigare att organisationer rapporterar dessa.

Brist på respons

Andrew MacLeod, en före detta biståndsarbetare för Röda korset och FN, säger till The Times att det fanns en brist på respons bland hjälparbetare när det gällde sexturism och övergrepp. Han säger att han var chockad över det han såg när han arbetade i Filippinerna:

– Man kunde se affärsmän, turister och biståndsarbetare träffa lokala tjejer och man frågade: ”Hur gammal tror du att dessa tjejer är?” Då tittade de på en med en glimt i ögat och svarade: ”Hon säger att hon är 18.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.