Ladislav Zagiba känner på det torra gräset som växer där byn Pačas vattenreservoar finns. Vi borde inte kunna gå här utan att sjunka ner till fotknölarna i gyttja, men nu är marken torr och gräset gult, sönderbränt av solen.
– Bara gud vet varför det har blivit så här, men det beror på vädret. Det har inte regnat ordentligt sedan i september förra året. Och nu är det 38 grader. Det är inte normalt för det här området, säger han.
Halva byn står utan vatten när vi träffas en het dag i juli. Då har man fått köra tankbilar till byn och borgmästaren har själv åkt till det kommunala vattenverket med vattendunkar.
Pača är inte den enda byn som har drabbats. Närliggande byar i sydöstra Slovakien upplever samma problem.
Kommer sprida sig
Enligt Mirosław Miętus, professor och vice ordförande för det polska institutet för meteorologi och vattenförsörjning, är extrem torka något som vi alla i Europa kommer behöva vänja oss vid.
– Allting tyder på att det här är något som kommer att sprida sig till andra delar i Europa, inte bara östra och centrala delarna. Och effekterna det för med sig är enbart negativa, säger han.
Mirosław Miętus förklarar att torkan till stor del beror på vintrarna blir allt varmare, vilket leder till mindre snö, så att mindre vatten ackumuleras från den smältande snön än tidigare.
Ett annat problem är värmen som gör att nederbörden snabbare dunstar och leder till att grundvattennivåerna sjunker lägre och lägre ner i jorden. Och när det blir brist på vatten kommer industrier och lantbruk, som är mycket vattenberoende, få stora problem.
– Vatten är viktigt för vår civilisation. Klimatförändringarna kommer att förändra vår levnadsstandard, och inte till det bättre, säger han.