Foto: TT

Cameron medger: Hade pengar i skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister David Cameron har erkänt att han ägt delar av sin fars investeringsfond belägen i ett skatteparadis – och tjänat pengar när han sålt den. Men Cameron hävdar att han betalat inkomstskatt vid försäljningen, enligt ITV News.

Tidigare i veckan avslöjade The Guardian att David Camerons far Ian Cameron var inblandad i ett företag i skatteparadiset Bahamas. Företaget Blairmore Holdings Inc, som Ian Cameron var en av direktörerna för, ska inte ha betalat skatt i Storbritannien på 30 år, uppger The Guardian efter att ha tagit del av den stora Panama-läckan.

Premiärministern har tidigare blivit tillfrågad om sin fars skatteaffärer och då hänvisat till det hela som en privatsak. I dag, fem dagar efter att Panama-dokumenten från advokatbyrån Mossack Fonseca avslöjats, medger David Cameron i en intervju med ITV att han själv hade del i sin fars investeringsfond.

Panama-dokumenten

Betalade inkomstskatt på försäljningen

Premiärministern sålde sin del av Blairmore-fonden för mer än 30.000 pund motsvarande cirka 345.000 kronor, 2010, samma år som fadern gick bort och endast fyra månader innan Cameron blev premiärminister.  

Försäljningen gav en förtjänst på drygt 19.000 pund och Cameron insisterar på att han har betalat skatt enligt konstens alla regler.

– Det var en fundamental missuppfattning att Blairmore skapades för att undvika skatt. Min far har blivit orättvist omskriven. Jag betalade inkomstskatt men jag gjorde en förtjänst som var under skattenivån så jag betalade inte vinstskatt. Men jag och min fru har betalat brittisk skatt på det normala sättet, säger David Cameron till ITV.

Blairmore Holdings startades på 1980-talet av bland andra David Camerons far Ian Cameron, som var en av företrädarna för bolaget fram tills kort innan hans död under 2010. Företaget flyttade från Karibien till Irland 2012.

– Jag ska vara så öppen jag kan om det förflutna, nutiden och om framtiden, eftersom ärligt talat, jag har ingenting att dölja. Jag är stolt över min far och det han uträttade, den affärsverksamhet han byggde upp och allt det andra, säger Cameron.

Inte dramatiska konsekvenser

Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet och expert på brittisk politik, bedömer att avslöjande inte kommer att innebära några dramatiska konsekvenser för Cameron.

– Det kommer att blåsa ett par dagar nu, men blåsa över. Men det blir nog värt att se nästa frågestund i underhuset. Inte ens Jeremy Corbyn (labourledaren) kommer väl att missa chansen att hugga i kniven. Han har inte varit särskilt skicklig att ta vara på sådana möjligheter hittills, säger han till TT.

Staffan Sonning, Sveriges Radios korrespondent i London, säger till SVT att det nu kommer att bli ordentligt tryck mot David Cameron.

– Nu drar det igång. Storbritanniens medier är väldigt aggresiva. Alla kommer att pressa Cameron mer och mer. Sedan är frågan vad det egentligen betyder. Han har följt alla lagar och betalat alla skatter. Men det har ju som i så många politiska sammanhang i det här läget ingen betydelse.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan mer än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet