Ställ dina frågor till SVT:s Mellanösternkorrespondent. Foto: SVT

Chatta med SVT:s Samir Abu Eid om situationen i Mellanöstern

Uppdaterad
Publicerad

Vad undrar du om situationen i Mellanöstern? Ställ dina frågor till SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid, på plats i Israel, nedan.

Ställ dina frågor till SVT:s Samir Abu Eid

Josefin • Kan det nu bli storskalig krig i världen, dvs en tredje världskrig?

En del är oroliga för det - att det nu blir ett regionalt storkrig och att det i sin tur leder till ett världskrig. Men det är nog inte så sannolikt.

Nu måste jag tyvärr avsluta chatten. Tack för många bra och viktiga frågor.

Monica • Tack för din o Pablo Torres kunniga o lyhörda rapportering. Har du hört ngt so tyder på plan att rädda resten av gisslan i Gaza?

Anhöriga till gisslan menar att den israeliska regeringen bör gå med på vapenvila - det är enda sättet att få hem de tillfångatagna, säger de. Och de är väldigt kritiska mot regeringen och Netanyahu och menar att regeringen inte bryr sig om gisslan.

Frågvis • Vad ska hända för att Iran aktivt ska gå in i ett krig mot Israel?

Jag tror att Iran vill undvika krig mot Israel till vilket pris som helst. Det är därför Iran använder sig av proxymiliser för att attackera Israel. Men om Israel storskaligt anfaller Iran kommer nog Iran också dras in.

Barbro • Hur kommer Israel att agera nu?

Israel säger att kriget mot Hizbollah fortsätter och nästa steg skulle kunna bli en markinvasion. Israels mål är att människor i norra Israel som tvingats evakuera ska kunna återvända hem.

Men i Libanon vill alla få slut på kriget. Många civila har dödats och skadats och i vissa områden är förödelsen stor.

Samuel • Jag undrar om det är sannolikt att detta resulterar i en form av expansion av Israels territorium mot Lebanon?

Det är nog inte så troligt. Men om Israel invaderar Libanon kan kriget bli utdraget och deras armé kan vara kvar länge. Efter att Israel gick in i Libanon 1982 så ockuperade Israel södra Libanon fram till år 2000.

Q • Vad ska till för att USA ska gå in mer aktivt i konflikten?

USA säger att de vill undvika ett storkrig i regionen. Men om Iran massivt anfaller Israel kommer USA att gå in i kriget för att försvara Israel.

J-Å • Vilka resurser har Hizbollah att stå emot Israel om Israel går in storskaligt på marken?

Innan de senaste veckornas intensiva israeliska attacker mot Hizbollah ansågs gruppen vara en av världens starkaste icke-statlig armé. Men just nu är Hizbollah på fallrepet och det är oklart hur striderna skulle kunna se ut på marken i södra Libanon.

JensA • Vad är det som hindrar Hizbollah från stora hämndattacker nu?

Det kan vara så att Hizbollah är så kraftigt försvagade att de inte har den möjligheten. Det kan också vara så att Iran håller tillbaka Hizbollah, för att Iran själva inte ska bli indragna i kriget.

Matte • Hur det utsikten att Israel blir anfallna av andra länder?

Redan nu attackeras Israel av Iranstödda shiamiliser i Irak och Syrien och Huthirebellerna i Jemen. Men än så länge är det enstaka raketer och drönare som nästan alltid skjuts ner av det israeliska luftförsvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.