Hur ska vi tolka dagens händelse i det brittiska parlamentet?
– Ännu en gång har parlamentet visat hur oroligt det är för att landet ska krascha ur EU utan något avtal. Parlamentet i Westminster behåller livremmen runt Boris Johnson, som tvingar honom att be Bryssel om en förlängning efter 31 oktober.
– Men det var tydligt i debatten inför omröstningen att Boris Johnsons avtal med EU har ett betydligt starkare stöd än Theresa Mays någonsin hade. Räcker det för att parlamentet ska rösta ja? Det får vi se i början av nästa vecka när Johnson ska göra ett nytt försök att få den godkänd.
Varför blev det ingen omröstning?
– Eftersom parlamentet röstade för ett tillägg som skulle klistras på själva avtalet, så vågade inte regeringen lägga fram avtalet för omröstning. Regeringen vill ha ett tydligt ja eller nej. Om extra villkor om förlängning hade lagts till, hade risken varit stor att en del som egentligen skulle röstat ja hade skräms bort. Resultatet väntas ändå bli så tajt att kanske bara några få röster skiljer ja från nej.
Kan Boris Johnson gå emot tillägget?
Ja, men det skulle sannolikt bli ett rättsfall av saken om han trotsar lagen. Vid midnatt, eller tidigt söndag morgon, lär det stå klart ifall han skickat ett brev till Bryssel och bett om en förlängning. I så fall kommer han se till att de andra EU-ledarna tydligt förstår att han inte menar detta uppriktigt. Alltså att han bara ber om förlängning för att lagen tvingar honom.
Vad händer nu?
– Regeringen har nu mindre än två dygn på sig att se till att de har minst hälften av ledamöterna i parlamentet bakom sitt utträdesavtal. Söndagen är ofta den viktigaste dagen i brittisk politik. Då ger ministrarna långa intervjuer i tv och tidningar. Stort fokus kommer troligen att läggas på att försöka tippa över tvekande röster från oppositionspartiet Labour genom utfästelser och löften.