SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick kommenterar EU:s krispaket. Foto: SVT/TT

Christoffer Wendick: ”Inte en åtgärd man kommer ta till stup i kvarten”

Uppdaterad
Publicerad

8 000 miljarder kronor – det är notan för EU-kommissionens återhämtningsfond. Fonden som ska hjälpa länderna att komma tillrätta efter coronakrisen är ett unikt förslag och öppnar för snarlika lösningar framöver.

– Varje gång man öppnar en låda för första gången blir möjligheten större att man öppnar den igen, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Vad betyder ett sådant här  stödpaket? 

– Det betyder att regioner som har varit särskilt drabbade i Europa, som exempelvis förväntas drabbas av hög arbetslöshet bland unga, kommer att kunna jämna ut de skillnader som annars skulle blivit. För att inte orättvisorna i EU ska växa och för att de inte ska slå mot vissa delar mer än mot andra, mindre drabbade. 

Coronapandemin

 – Det finns även vissa branscher som är i stort behov av pengar. Resebranschen är en av branscherna som kommer kunna få stöd i form av både bidrag och lån. 

Hur kommer detta att användas?

 – Pengarna är inte specifikt öronmärkta, men en stor del av dem ska gå till utveckling för att bli mer motståndskraftiga. De ska även hjälpa EU-länderna att bli mer miljömässigt hållbara. Men också fungera för att hålla ner ungdomsarbetslösheten. De är några av de krav som kommer ställas.

”Första gången de går ihop och lånar pengar tillsammans”

Det är ett för EU unikt förslag, vad betyder det? 

 – Det är unikt på det sättet att de för första gången de går ihop och lånar pengar tillsammans. Man lånar pengar på lång sikt, nästan 40 års tid. Det fiffiga med EU är att de har en väldigt hög kreditvärdighet. Lånar man tillsammans, blir säkerheten högre och räntan lägre. Det blir mer fördelaktigt för medlemsländerna. Om detta förslag går igenom är det första gången länderna går ihop och lånar med denna modell. 

Öppnar detta för dylika lån i framtiden?

 – Varje gång man öppnar en låda för första gången blir möjligheten större att man öppnar den igen, men samtidigt finns begränsningar för hur mycket EU kan låna. Det finns en gräns för EU för hur mycket bankerna vill låna ut till dem. EU fungerar som alla andra länder, ju högre skuld man har desto mer risk blir det för andra att låna ut till dem. Det är inte en åtgärd man kommer ta till stup i kvarten.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet