Taylor Swift och Hans Brun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Terrorforskaren om dådplanerna mot Taylor Swift: ”Det förvånar mig inte” Foto: Ennio Leanza/Keystone/SVT

CIA om stoppade attacken på Taylor Swift-konsert: ”Planerade att döda stort antal”

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA lyckades österrikiska myndigheter hindra den planerade terrorattacken på Taylor Swifts konsert i Wien.

– De planerade att döda ett stort antal, tiotusentals människor, säger biträdande CIA-chefen David Cohen till New York Times.

Swifts konserter i Wien skulle hållits under tre kvällar i början av augusti. 195 000 människor förväntades gå på konserterna.

Men konserterna ställdes in då man fått bekräftat från regeringshåll att en terrorattack varit planerad på Ernst Happel-stadion, där konserterna skulle äga rum.

Nu berättar den biträdande CIA-chefen David Cohen för New York Times att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA försåg österrikiska myndigheter med underrättelseinformation.

– De planerade att döda ett stort antal, tiotusentals människor på den här konserten, och säkerligen många amerikaner, säger han.

– Österrikarna kunde göra dessa gripanden eftersom byrån och våra samarbetspartners inom underrättelsetjänsten kunde informera om vad den här IS-anslutna gruppen planerade att göra.

Två greps – konserten stoppades

Beslutet att stoppa konserterna kom sedan två misstänkta extremister greps för att ha planerat en attack i Wien.

De två unga männens plan var att utföra en attack utanför konsertarenan, med hjälp av knivar och hemmagjorda sprängämnen, enligt österrikiska myndigheter på en pressträff.

Bland annat togs kemiska substanser i beslag och man utreder nu huruvida dessa substanser tänktes användas för att bygga en bomb.

Senare greps även en tredje person misstänkt för inblandning.

En av de gripna tros ha svurit trohet till IS, enligt Die Presse. Hemma hos den andra gripna har man hittat material som kan kopplas till både IS och al-Qaida, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.