Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina uppmanar USA att sluta spela rollen som ”en sniken bråkmakare”. Foto: SCANPIX

Clinton på känsligt Kinabesök

Uppdaterad
Publicerad

Det kinesiska utrikesdepartementet och kinesiska medier varnade i dag USA för att lägga sig i de pågående ö-dispyterna i Sydkinesiska havet.

Varningarna kom inför USA:s utrikesminister Hillary Clintons besök i Peking samma dag. Clinton väntades ta upp flera känsliga frågor, bland dem ö-bråken och Syrienkonflikten.

Kina och flera grannländer gör anspråk på olika öar och skär ute till havs, vilket har orsakat stora spänningar i regionen. Till följd av ö-bråken har spänningarna ökat mellan Kina och USA-allierade som Japan och Filippinerna.

Kina och Japan i konflikt om öar

”En sniken bråkmakare”

Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina uppmanar USA att sluta spela rollen som ”en sniken bråkmakare” som ”rycker i trådarna” i flera länder i regionen, skriver AFP.

Nya Kina anklagar också USA för att vilja ”gräva guld” i Kina och ta del av dess marknad, men samtidigt inte vilja låta Kina styra över sig självt, och skriver att man inte både kan äta kakan och ha den kvar.

Kina har i takt med att landet växt till världens näst största ekonomi också börjat bedriva en mer självsäker och bestämd utrikes- och säkerhetspolitik, vilket oroar flera andra asiatiska stater. Samtidigt har USA, som länge haft en stark militär närvaro i regionen, börjat avsluta sina insatser i Afghanistan och Irak, och ägnar större uppmärksamhet åt östra Asien igen – vilket oroar Kina.

Betonar samarbete

Inför Hillary Clintons besök har amerikanska tjänstemän betonat att syftet är samarbete och partnerskap. Men Clinton väntas samtidigt framföra ett starkt budskap om vikten av att lugna de spända relationerna i regionen, och Kina har redan på förhand markerat att den här typen av uppmaningar inte uppskattas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Japan i konflikt om öar

Mer i ämnet