Hillary Clinton kliver in i en bil efter att ha lämnat en minnesceremonin för 11 september-offren i förtid av hälsoskäl. Foto: TT

Clintons kampanjledning begick ett allvarligt misstag

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att visa svaghet är oförlåtligt. Det får Hillary Clinton nu erfara när hon trots sin lunginflammation fortsatte att valkampanja. Gårdagens bilder från New York, där hon vacklande släpas in i en Secret Service-bil , kommer att förfölja henne. Hennes kampanjledning begick ett allvarligt strategiskt misstag då man under en timmes tid i går vägrade ge besked hur hon mådde.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Nu frodas konspirationsteorierna bland Hillary Clintons motståndare. Det planteras rykten i sociala medier att hon har cancer, Parkinsons sjukdom eller andra allvarliga tillstånd. Hennes stab har meddelat att hon drabbats av en lunginflammation och blev uttorkad i samband med att hon deltog i ceremonierna för att minnas offren för 11:e septemberattacken i New York.

Hårdhet premieras

Reaktionerna i medierna visar hur hårdhet, styrka och manlighet är egenskaper som premieras i USA där föraktet för svaghet ständigt vibrerar under ytan.

USA-val 2016

Hillary Clinton (Dem) fyller 69 år i oktober och Donald Trump (Rep) fyllde i somras 70 år. De är därmed de äldsta och näst äldsta kandidaterna som någonsin kandiderat i ett amerikanskt presidentval.

Efter incidenten med Hillary Clinton i går växer kraven på att de öppet ska deklarera hur de mår och offentliggöra sina sjukjournaler. Kraven har också väckts tidigare under kampanjens gång.

Häpnadsväckande påstående

Hillary Clinton har i en tvåsidig sjukjournal redovisat de hälsoproblem hon haft under 2012 och 2013 då hon efter hjärnskakning också drabbades av dubbelseende och blodpropp. Hon har dessutom en underaktiv sköldkörtel. Donald Trump har nöjt sig med att offentliggöra ett brev från sin mag-och tarmspecialist som intygar att han är ”den friskaste person som någonsin ställt upp i ett amerikanskt val”, ett häpnadsväckande oprofessionellt påstående från en läkare. (Läkaren ifråga har nu sagt till amerikanska tv-kanalen NBC att han ångrar brevet eftersom han inte gjorde en tillräcklig grundlig hälsoundersökning av Donald Trump).

Under valkampanjen har Donald Trump ofta sagt att Clinton inte har den fysik och hälsa som krävs för att bli president. Han har dock hållit en låg profil sedan Hillary Clinton i går kväll ställde in sin valresa till Kalifornien och meddelar i dag att han önskar henne en snar bättring.

Besvärande för Clinton

Mest besvärande för Hillary Clinton just nu är inte de lösryckta påståendena från hennes motståndare. De har hon avfärdat med att hon inte längre kan hålla ordning på alla lögner som florerar om hennes person. Däremot väckte president Obamas före detta livmedikus en rad frågor om Hillary Clintons hälsa i ett öppet brev som tidningen Washington Post publicerade i fredags, det vill säga innan incidenten i söndags då Hillary Clinton fick avbryta sin valkampanj. Doktor David Scheiner som var Obamas läkare i 22 år skrev att det krävs större öppenhet kring kandidaternas hälsa nu när både Trump och Clinton är kring 70-årsstrecket. Dr Scheiner skriver att en rad hälsoproblem i infinner sig i 70-årsåldern och att det amerikanska folket därmed har rätt att kräva stor öppenhet av de personer som nu kandiderar för ett av världens tuffaste och mäktigaste jobb. David Scheiner pekar på att en del av den hälsoinformation som Hillary Clinton avslöjat ger upphov till nya frågor. Bland annat anser han att den blodförtunnande medicin som hon äter kan ha biverkningar som påverkar hennes kognitiva förmågor. Han kräver också bevis för Donald Trumps påstående att hans hjärta är i strålande skick och anser att Donald Trump borde underkasta sig en neuropsykiatrisk undersökning på grund av han ibland uppvisar beteenden som kan klassas som personlighetsstörning.

Svaghet är oförlåtligt

Att visa fysisk eller psykisk svaghet under en presidentkampanj är oförlåtligt enligt de koder som styr den amerikanska valrörelsen. Minsta misstanke att den person som ska leda världens mäktigaste land och militär kan vara sjuk blir omedelbart till en huvudnyhet. Det fick president George H. W. Bush erfara då han 1992 blev akut magsjuk under ett statsbesök Japan.

Att attackerna på Clinton skulle bero på att hon är kvinna är att förenkla. En manlig kandidat skulle med största säkerhet nagelfaras på samma vis.

Spädde på kritiken

Att Hillary Clintons stab avstod från att kommentera hennes hälsoläge under en timmes tid i går har spätt på kritiken mot Clintonstaben, som går ut på att de i stor utsträckning brister vad gäller transparens och öppenhet. Demokraten Jerry Nadler kritiserade i dag sin partikamrat Hillary Clinton för att ha väntat nästan två dygn med att berätta att hon har lunginflammation, hon fick diagnosen redan i fredags.

Donald Trump har nu sagt att han kan tänka sig att lämna en fullständig redogörelse för sin hälsa om Hillary Clinton gör detsamma.

Den amerikanska valrörelsen fortsätter att överraska med sin oberäknelighet. Nu har kandidaternas krämpor snarare än vallöften kommit att bli huvudfrågan för dagen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet