Amerikanska Angela Jones, en av passagerarna, berättar om hur det har varit ombord på skeppet MS Westerdam de senaste två veckorna. Foto: Privat, Becky Bohrer/AP/TT

Coronafritt lyxfartyg fast till havs av oro för virus

Uppdaterad
Publicerad

De över 2 000 personerna ombord på lyxfartyget MS Westerdam ser ut att få komma hem efter att Kambodja i dag sagt att de ska få gå i land hos dem. I två veckor har fartyget varit fast på havet sedan flera länder vägrat låta det gå i hamn någonstans, i rädsla för coronaviruset. Detta trots att det inte funnits några rapporterade fall ombord.

Fartyget, som just nu befinner sig någonstans öster om Taiwan, har varit ute på havet sedan den 1 februari då det lämnade Hongkong för en 14 dagar lång färd genom östra Asien. Ombord finns 1 455 passagerare och 802 besättningsmedlemmar.

Hittills har Japan, Taiwan, Guam och Filippinerna och Thailand vägrat låta skeppet gå i land hos dem, trots att ingen ombord på skeppet tycks vara insjuknad i coronaviuset.

Coronapandemin

”Vi kan ge dem vatten och mat”

Under måndagen blev de 2 000 passagerarna lättade när skeppets kapten meddelade att de till slut skulle få gå i hamn i Bangkok på torsdagen den 13 februari. Glädjen varade dock inte länge då Thailand samma dag meddelade att det inte längre skulle vara möjligt.

– Vi kommer inte att låta dem stiga av här, men vi kommer att förse dem med humanitär hjälp, som att fylla på med bränsle. Vi kan även förse dem med vatten och mat om de vill det, sa premiärminister Prayuth Chan-ocha och tillade hur viktigt det är för Thailand att, precis som alla andra länder, få implementera ordentliga åtgärder i den här situationen.

Kambodja tar emot

Under de senaste två veckorna har passagerarna ombord på fartyget försökt hålla humöret uppe, i väntan på att något land skulle ta emot dem.

– Vi är alla ett gäng människor som har ett liv utanför det här skeppet, med barn, husdjur och jobb som behöver oss, säger den amerikanska passageraren Angela Jones.

Under onsdagen kom till slut beskedet att Kambodja kommer att låta skeppet få lägga till i hamnstaden Sihanoukville i södra Kambodja.

”Vi är oerhört tacksamma för hjälpen från de kambodjanska myndigheterna”, skriver det nederländsk-amerikanska rederiet Holland America, som äger fartyget, i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet