• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s reporter Anna H Svensson reder ut det som kan vara plastens positiva påverkan. Foto: SVT/Esmeralda Johansson

Då kan plast vara klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Plastförpackningar är alltid planetens värsta ovän – eller? Ibland kan det vara tvärtom, menar förpackningsforskaren Helén Williams.

– Plast kan faktiskt vara klimatsmart – om det minskar vårt matsvinn.

En av de viktigaste uppgifterna för en plastförpackning är att skydda maten och förlänga hållbarhetstiden. Uppfyller förpackningen detta så kan den till och med vara en vinst för miljön. Anledningen: Vårt stora matsvinn.

Svenska hushåll slänger 20-30 procent av den mat vi köper, det kan jämföras med att butiker slänger 3-5 procent av livsmedlen i sitt sortiment.

Klimat

– Jag skulle säga att de förpackningar som gör att vi i ökad utsträckning kan äta upp det vi köper är bra, även om de är gjorda av plast, säger Helén Williams.

Förpackningar som påverkar oss

Grovt räknat så står livsmedlet för 95 procent av klimatpåverkan medan förpackningen står för 5 procent. Något vi ofta inte tänker på, tycker Helén Williams.

Hon tar som exempel färdigskivad ost, där det går åt 11 gram plast för en förpackning med 150 gram ost och jämför den med en stor ost på 700 gram där det går åt 6 gram plast till förpackningen.

– Till den färdigskivade osten används elva gånger mer plast än till den stora osten. Men när vi tittar på matsvinnet är det vanligt att vi slänger det sista av den stora osten. Eftersom ost har en stor klimatpåverkan så räcker det att vi slänger två skivor av den stora osten för att den mindre ostförpackningen ska ha samma klimatpåverkan.

Tunnare plast ibland en björntjänst

Trycket har ökat på att använda mindre plast i förpackningarna. Men om vi drar det för långt så kan vi göra miljön en björntjänst, menar Helén Williams.

– Vi ser att fokus hamnar på att göra förpackningarna tunnare och använda så lite mängd plast som möjligt. Det låter ju bra, men en del tunna plaster är inte så miljövänliga som man kan tro.

Ostförpackningar är till exempel ofta tunna men gjorda av flera lager av olika sorters plaster, vilket gör att de inte går att återvinna.

– Det är få gram plast, men eftersom den inte tekniskt går att återvinna så är det inte särskilt miljövänligt tänkt, säger Helén Williams, som i stället trycker på hur viktigt det är att plasten ska gå att återvinna och allra helst inte vara gjord på fossila råvaror.

De optiska sorteringsmaskinerna i återvinningen kan inte läsa av svart plast. Foto: Hanna Franzén, TT

Ett annat exempel på plast som inte går att återvinna är svart plast.

– Det kanske kan se fräscht ut men sorteringsmaskinerna kan inte identifiera vad det är för sorts plast och därför bränns den plasten istället.

Fyra enkla klimat-tips (och ett bonus-tips)

  • Ät mer vegetariskt.
  • Minska ditt matsvinn. Planera bättre och köp bara så mycket som du kan och hinner äta upp, även om det innebär att köpa mindre och fler förpackningar.
  • Storhandla med försiktighet och mest basvaror med lång hållbarhet. Till exempel ris, linser, bönor, pasta och mjöl. Köper du massor av grönsaker samtidigt finns risken att de blir gamla innan du hinner använda dem.
  • Handla mindre mängder skräpmat som både påverkar klimatet och hälsan negativt.
  • Vill du göra en klimathjälte-insats? Välj ”fula” varor i affären, till exempel krokiga grönsaker eller kantstötta förpackningar. De väljs ofta bort av konsumenter och riskerar att bli kvar osålda på hyllorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet