Påvens håller sitt sista framträdande

Uppdaterad
Publicerad

Påve Benedictus XVI gör sitt sista framträdande innan han lämnar posten.

I Vatikanstaten gör sig tiotusentals redo inför påve Benedictus XVI:s sista framträdande på Petersplatsen i Rom i dag, innan han i morgon officiellt lämnar sitt ämbete.

Benedictus, som efter sin avgång kommer att få titeln pontifex emeritus, är den förste påve på omkring 600 år som lämnar sin post och det sensationella beslutet har skakat Vatikanen.

Påven avgår

50.000 biljetter har släppts till påvens avskedstal, planerat till 10.30 svensk tid, men myndigheterna förbereder sig på en pilgrimspublik på så många som 200.000 personer.

Sista turen i ”påvmobilen”

Påven håller audiens för allmänheten varje onsdag. Vanligtvis pågår den under en timme, och består av en blandning av böner och religiösa råd från påven.

Dagens audiens hålls ute på den berömda Petersplatsen, där en stor publik samlats. Den kommer att inledas med Benedictus sista tur som påve över platsen i ”påvmobilen”, den vita bil som påven använder vid offentliga framträdanden, och kommer troligtvis att innehålla avskedsord till världens 1,2 miljarder katoliker.

Orkar inte vara påve

Påven gav besked om sin avgång i samband med en helgonförklaring för några veckor sedan. Den 85-årige påven uppgav bristande ork med koppling till hans höga ålder som orsaken till avgången.

”Av detta skäl, och väl medveten om allvaret i denna handling, förklarar jag fullt frivilligt att jag avsäger mig uppdraget som biskop av Rom, Sankt Peters efterträdare”, sade påven enligt ett officiellt meddelande från Vatikanen.

Rykten om sexskandaler

Enligt flera italienska tidningar är den verkliga orsaken till påvens avgång att han pressats av interna rapporter om korruption och interna intriger. En tidning har till och med hävdat att orsaken till avgången är en hemlig rapport som pekar ut grupper bland Vatikanens tjänstemän som ”förenade av sexuell läggning.”

Vatikanen har förnekat uppgifterna och anklagat italienska medier för att sprida rykten och förtal.

Kardinalernas röstande om påvens efterträdare kan komma att inledas den 10 mars. Enligt reglerna ska det gå mellan 15 och 20 dagar innan konklaven samlas i Sixtinska kapellet, men om kardinalerna är eniga i procedurfrågan kan det ske tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven avgår

Mer i ämnet