Danmark har tagit tillbaka det första passet – nu är IS-terroristen ”SK” inte längre dansk

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks nödlag – som innebär att invånare som misstänks ha anslutit sig till terrororganisationer kan förlora sitt medborgarskap – har tillämpats för första gången. En IS-terrorist som kallas ”SK” är nu inte längre dansk.

Det är tidningen Berlingske som rapporterar att regeringen har dragit tillbaka den 25-åriga ”SK”:s medborgarskap, vilket innebär att hans pass nu inte längre är giltigt. SK har fram tills nu varit en dansk medborgare som i sin frånvaro dömts för terrorbrott efter att ha anslutit till terrorsekten Islamiska staten, IS. 25-åringen ska bland annat ha setts i propagandafilmer från terrorsekten IS 2016.

Mannens advokat Mette Girth bekräftar att ”SK”, vars namn inte får publiceras enligt ett danskt domstolsbeslut, har förlorat sitt medborgarskap.

– Jag fick beskedet i går och meddelade min klient som naturligtvis är extremt ledsen. Det finns många frågor som kvarstår och vi vill överklaga, säger hon till BT.

Infördes av S med stöd av de blåa

”SK” är den första personen som fälls enligt den nya nödlagen, som infördes av den socialdemokratiska regeringen i stöd med de blåa partierna den 24 oktober.

Lagen ger i korthet utlännings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S) befogenhet att återkalla medborgarskap för en individ som har agerat på ett sätt som ”allvarligt kan skada landets vitala intressen” – utan rättegång.

Exempelvis är det förbjudet att gå med i en väpnad styrka som bekämpar den danska staten eller på något sätt främja terrorhandlingar.

Misstänks befinna sig på fri fot

Kravet är att individen har dubbelt medborgarskap. I fallet med ”SK” var han både turkisk och dansk medborgare. Enligt BT misstänks ”SK” befinna sig på fri fot i Turkiet. Där ska han tidigare ha försökt få tillbaka sitt danska pass men blivit nekad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.