Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har ett danskt mc-gäng och ett nätverk kopplat till Ismail Abdo en konflikt? SVT:s reporter Diamant Salihu reder ut i videon. Foto: Ernesto Verazavala

Dansk polis befarar: Svenskt gängvåld sprids – mc-klubb i konflikt med nätverk kopplat till Ismail Abdo

Uppdaterad
Publicerad

Danska mc-klubben Comanches MC uppges vara i konflikt med ett kriminellt nätverk med kopplingar till den svenska gängledaren Ismail Abdo.

Konflikten ska vara orsak till flera våldsdåd riktade mot Comanches MC i Köpenhamn förra veckan, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Samtidigt som danska myndigheter tar till åtgärder mot mc-gängen, ser konflikterna mellan mc-miljön och andra typer av kriminella nätverk ut att växa. Det skriver researchföretaget Acta Publica i en ny rapport om den kriminella mc-miljön i Norden.

Den danska mc-klubben Comanches ser ut att vara involverade i en konflikt med ett internationellt kriminellt nätverk med kopplingar till den svenska gängledaren Ismail Abdo, även känd som ”Jordgubben”.

Hånade ledargestalter i Comanches

Dansk polis befarar en eskalering med samma extrema våld som i Sverige, med anhöriga som riskerar att bli måltavlor.

I rapporten beskrivs hur det i slutet av juni började spridas filmer på sociala medier, där medlemmar i det svenska kriminella nätverket attackerade och hånade ledargestalter i danska Comanches.

Uppgifter: Stal stor mängd hasch

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska konflikten handla om att några personer i Comanches stal en stor mängd hasch från några personer i Köpenhamn, ovetandes om att narkotikan tillhörde Ismail Abdo.

Det ska ha lett till tre våldsdåd i Köpenhamn under förra veckan, riktade mot Comanches och deras anhöriga.

”Och det är bara början, är jag rädd för”, uppger en initierad källa i Danmark för SVT Nyheter.

Mc-klubben växer i Danmark

Enligt dansk polis växer mc-klubben i Danmark, och Comanches börjar enligt Acta Publica bli en maktfaktor i landet. De har enligt Acta Publicas bedömning runt 170 medlemmar i Danmark och mellan 15 och 20 medlemmar i Sverige. Flera medlemmar uppges ha bakgrund i gängmiljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.