Föröarna ska välja 5G-leverantör, vilket har fått både USA och Kina att agera. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Danska medier: Kina pressade Färöarna om mobilnät

Uppdaterad
Publicerad

Färöarnas val av 5G-leverantör har fått världens blickar på sig. Danska medier hävdar att kinesiska ambassadören pressat myndigheterna att välja Huawei.

Berlingske och DR uppger att Kinas ambassadör i Danmark, Feng Tie, satt press på färöiska Føroya Tele att ingå avtal med kinesiska Huawei för att bygga ut 5G-nät i öriket.

Färöarna har under de senaste åren försökt att ingå ett frihandelsavtal med Kina. Ambassadören ska vid ett möte med lagman Bárdur Nielsen ha låtit honom förstå att det bara var att glömma, om inte valet föll på den kinesiska telekomjätten, säger medierna och hänvisar till ljudupptagningar.

Inget för allmänheten

Nielsen säger att varken han eller någon annan på Färöarna har känt sig pressad, även om han inte nekar till att ett eventuellt frihandelsavtal kan stå på spel.

– Det är en konversation mellan två länder och det är inte något som allmänheten som sådan behöver veta om, säger han till DR.

Även kinesiska ambassaden i Danmark nekar till uppgifterna.

”Den kinesiska ambassadören i Danmark utförde sina normala uppgifter när han diskuterade med den färöiska regeringen om förbindelserna mellan de två sidorna”, uppger ambassaden i ett mejl till DR.

USA varnar

Även USA har lagt sig i frågan om 5G-nätsutbyggnaden på Färöarna. Frågan aktualiserades på ett Natomöte nyligen, där USA:s president Donald Trump bland annat träffade Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

USA:s ambassadör i Danmark, Carla Sands, har också varnat för att låta Huawei bygga 5G-nät på Färöarna. USA tror att tekniken kan användas för kinesiska myndigheter att spionera, och att Huawei enligt kinesisk lagstiftning är tvunget att bistå.

Frederiksen har i sin tur betonat att Färöarnas telekomfrågor är en färöisk angelägenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.