Det kinesiska samhällets avancerade system för övervakning med hjälp av ny teknik har bidragit till påståenden om att kinesisk 5G-teknik riskerar att missbrukas. Foto: SVT

Stopp för kinesisk 5G möjligt med ny svensk lag

Uppdaterad
Publicerad

En ändring i den svenska lagen gör det snart möjligt att stoppa kinesiska leverantörer av 5G. Enligt uppgifter till SVT är syftet att kunna stoppa Huawei.

En ändring i den svenska lagen gör det snart möjligt att stoppa kinesiska leverantörer av 5G. Enligt uppgifter till SVT är syftet att kunna stoppa Huawei.

— Säkerheten i radiokommunikation och mobilnät blir allt viktigare, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman som från regeringen lagt fram en lagändring för helt nya villkor för mobiloperatörerna.

Den nya lagstiftningen ska klubbas igenom av riksdagen i höst. Med den nya lagen får plötsligt Försvarsmakten och Säpo i uppgift att föreslå villkor för mobiloperatörerna, till exempel att vissa tillverkare inte ska tillåtas leverera utrustningen till 5G-näten.

Säpo och Försvarsmakten i samtal om 5G

Försvarsmakten och Säpo har redan nu inlett diskussioner med Post- och telestyrelsen för att få till de nya rutinerna för nationella säkerhetskrav på 5G-näten, berättar myndighetens presschef Petter Öhrn.

Enligt källor till SVT är det uttalade syftet på regeringskansliet med den nya lagstiftningen att kunna stänga ute kinesiska telekomjätten Huawei från att bygga de svenska 5G-näten. Huawei har hittills levererat de flesta 5G-näten utanför Kina, bland annat utrustningen till det första finska 5G-nätet.

USA:s regering har pekat ut Huaweis 5G-nät som ett globalt säkerhetshot, och uppmanar europeiska länder att stoppa Huawei som 5G-leverantör. I intervjun med SVT vill digitaliseringsminister Anders Ygeman inte öppet peka ut något speciellt land eller någon viss leverantör.

Snabb lagändring före 5G-starten

— Den här lagändringen gör det ju möjligt att neka ett tillstånd om en leverantör skulle utgöra ett hot mot svensk säkerhet. Det ger också möjlighet att återkalla tillstånd från operatörerna, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

— Vi kan helt enkelt inte tillåta säkerhetsfarliga komponenter. Jag och regeringen har sett ett värde i att ha den nya lagstiftningen på plats innan auktionen för nya 5G-licenser görs i början av 2020, fortsätter Ygeman.

De svenska mobiloperatörerna har idag en stor mängd utrustning från Huawei i de svenska mobilnäten. Huawei är också världens största leverantör av mobilnät, sedan man för några år sedan gick om Ericsson. Om nu Huawei utestängs från svensk 5G är det en stor förändring för mobiloperatörerna.

De mobiloperatörer som SVT talat med uppger inte heller att de ser ett säkerhetsproblem med Huawei som leverantör. Men på Totalförsvarets Forskningsinstitut har forskaren Jerker Hellström en annan uppfattning.

— 5G-nätverken kommer att genomsyra hela samhällena. Det handlar inte bara om kommunikation mellan människor utan mellan prylar, självkörande bilar och kritisk infrastruktur. Det är då det inte blir acceptabelt med sådana oklarheter som finns kring Huawei. Än så länge är det till exempel mycket som är höljt i dunkel vad gäller ägandet av Huawei, säger Jerker Hellström.

Han betonar att den kinesiska underrättelselagen gör det obligatoriskt för kinesiska företag och privatpersoner att bistå kinesiska underrättelsetjänsten med att samla in information.

Men från Huaweis sida reagerar man starkt på påståendena att företaget skulle kunna släppa ut information om sina kunder till kinesiska myndigheter, eller att ägandet av Huawei är höljt i dunkel.

— Vi är privatägda, det finns inga externa ägare och besluten fattas av vår ledningsgrupp och ingen annan, säger Joe Kelly, global kommunikationschef på Huawei.

”Vi följer alltid svensk lag”

— Under 31 år på marknaden har ingenting visat på att Huawei gjort någonting som äventyrar säkerheten för människor eller deras data. Om Huawei gjorde något olämpligt skulle det märkas, för sådant lämnar spår, säger Joe Kelly.

Även på nordiska Huaweis huvudkontor försäkrar företagets lokale vd att påståendena om Huawei som ett säkerhetshot är oriktiga.

— Som bolag har vi som princip att lokal lagstiftning gäller. Vi följer alltid svenska lagar och regler till hundra procent och vi har inga förpliktelser gentemot kinesiska eller andra myndigheter, säger Kenneth Fredriksen, Nordenchef på Huawei.

Mer om 5G i Vetenskapens världs program 5G – supertekniken som skrämmer, 14/10 kl.20 på SVT2 eller på SVT Play från den 13/10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.