Danmarks regering beslutade om avlivning av miljontals minkar för att stoppa muterad coronasmitta – och utlöste en av de största politiska skandalerna i modern tid i Danmark, då åtgärden visade sig sakna lagstöd.
En ny rapport från den danska geologiska myndigheten Geus och Teknologisk Institut i Danmark visar att vätskor som de miljontals minkarna släppt ifrån sig har läckt ut i grundvattnet i områden runt Viborg och Holstebro på Jylland, enligt Radio 4, som tagit del av undersökningen.
– Enligt ett antal antaganden kan det ytligaste grundvattnet redan ha blivit förorenat, säger statsgeologen Claus Kjøller till Radio 4.
”Djupt oroande”
På Danske Vandværker, branschorganisationen för Danmarks vattenförsörjning, väcker rapporten ilska, inte minst då minkgravar grävts mycket nära lokala vattenverk.
– Det är djupt oroande, säger ordföranden Susan Münster till Radio 4.
Skandalen kring avlivningen av de 15–17 miljonerna minkar som fanns i landet handlar bland annat om att poliser ringt till minkuppfödare och pressat på för avlivning trots att polismyndigheten visste att det saknades laglig grund för beslutet.
Borgerligt krav
Folketinget enades på torsdagen om att en granskningskommission med långtgående befogenheter ska tillsättas. De ska granska hur den socialdemokratiska minoritetsregeringen har hanterat frågan.
Den borgerliga oppositionen har krävt att en kommission tillsätts, och formerna för den ska beslutas inom kort. Tanken är att den ska rapportera sina slutsatser löpande under nästa år.
Turerna i minskandalen
Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år och nu har smitta konstaterats på runt 284 gårdar.
En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten och den muterade varianten hade även spridits till människor.
Ett muterat coronavirus skulle potentiellt kunna ge allvarliga konsekvenser för en kommande vaccinering för skydd mot covid-19 — i både Danmark och världen, enligt Statens serum institut.
Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar — såväl smittade som friska — skulle avlivas.
Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknas laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.
Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.
En rapport har även visat att departement och myndigheter vetat om tidigare än så att beslutet saknade laglig grund.
Den 18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S). Jensen var även minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.
Källa: TT