Testa dig själv: Ser du om bilden är retuscherad?

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringen vill se hårdare tag mot skeva kroppsideal i sociala medier. I ett nytt lagförslag kräver landets näringsminister att reklambilder som retuscherats ska förses med en speciell märkning.

Diskussionen om retuscherade reklambilder har pågått i decennier, och i takt med att tekniken för retuschering både blivit bättre och mer tillgänglig har fler och fler röster höjts för reglering.

Senast i raden är den danska näringsministern Simon Kollerup (S), som vill införa krav på att reklambilder som retuscherats ska märkas för att göra det tydligt för konsumenten att det den ser inte är verklighetstroget.

”Det är näringsdepartementets bedömning att en sådan lag bidrar till att minska trycket när det gäller orealistiska kroppsideal som inte minst barn och unga utsätts för”, går att läsa i lagförslaget enligt DR.

Kan ge fängelse

De nya reglerna ska enligt lagförslaget gälla all reklam, oavsett plattform. Där inkluderas även reklaminlägg som publiceras av influencers i sociala medier. Den som bryter mot lagen ska kunna straffas med böter eller fängelse i särskilt grova fall.

Sedan tidigare gäller ett liknande system i Norge, där annonsörer kan bötfällas om manipulerade bilder inte märks med en speciell symbol med texten ”retuscherad person”. Även i Frankrike gäller snarlika regler sedan 2017.

Svenskt förslag röstades ned

I Sverige finns också politiker som driver på för hårdare regler. Så sent som i mars röstades ett liknande förslag ned i riksdagen. Riksdagsledamöterna Åsa Eriksson (S) och Eva Lindh (S) som låg bakom motionen vill fortfarande se en utredning för att titta på hur en sådan lag skulle kunna utformas.

– Om någon retuscherar bort en svettdroppe i pannan har jag inga problem med det. Den kan vi torka bort i verkliga livet också. Det är när vi hela tiden matas med bilder av ett skönhetsideal som inte stämmer överens med verkligheten som något blir fel, säger Eriksson.

Även om motionen inte passerade riksdagen sist är Eriksson hoppfull om att frågan kan väckas igen, inte minst då det danska förslaget gett nytt liv åt diskussionen.

– Behovet kvarstår och det har inte blivit mindre. Om det blir en motion i höst igen eller om vi kommer jobba på andra sätt ska jag låta vara osagt.

Att se om en bild retuscherats eller inte kan vara lättare sagt än gjort. Se hur du klarar SVT:s test i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.