Gershon Baskin – fredsaktivist och gisslanförhandlare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se fredsaktivisten Gershon Baskin berätta om svårigheterna med gisslanförhandlingarna. Foto: Mikael Eriksson

Därför är förhandlingarna mellan Israel och Hamas så svåra

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig att förhandla med en motpart som du absolut inte kan lita på och vars mål är att förinta dig. Så ser förutsättningarna ut när Israel och Hamas ska komma överens om att byta gisslan mot fängslade palestinier. Och misstron är lika massiv på båda sidor.

Gershon Baskin är israelisk fredsaktivist med vidsträckta kontaktytor på den palestinska sidan och lång erfarenhet av av att förhandla i gisslansituationer.

Han berättar i Agenda att han redan på krigets andra dag försökte få till en uppgörelse med Hamas. Kvinnor, barn, sjuka och åldringar som tagits som gisslan av terrorrörelsen skulle släppas fria i utbyte mot palestinska kvinnor och tonåringar som fängslats i Israel.

Krig mellan Israel och Hamas

Komplicerat läge

Först nu, efter nästan femtio dagar av strider och bombningar, har en sådan uppgörelse nåtts. Kriget och förstörelsen har gjort förhandlingarna oerhört svåra:

– Israel har som mål att göra det omöjligt för Hamas att någonsin hota landet igen genom att döda alla dess ledare. Och det är svårt att förhandla med någon du tänker döda, berättar han.

– Och Hamas har varit väldigt tydliga med att deras mål inte längre är att behålla makten i Gaza – deras avsikt är att förgöra staten Israel.

Ingen insyn i Gaza

Situationen blir knappast mindre komplicerad av att Hamas representanter befinner sig i Quatar och därför har dålig insyn i vad som sker på marken i Gaza, där gisslan hålls fången. De lokala Hamasledarna vill minimera sina kontakter utåt för att inte Israel ska räkna ut på vilken plats de befinner sig.

– Hamas i Gaza använder inte normal kommunikation via telefon eller datorer. De använder sig av en modern form av brevduvor – där kurirer vidarebefordrar handskrivna lappar mellan varandra innan de till slut når någon som har satellittelefon i exempelvis Egypten.

Se en längre intervju i SVT:s Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet