Därför drabbas världen av flera kraftiga skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

I USA, Kanada och Sibirien brinner nu hundratusentals hektar av skog och mark. Samtliga platser rapporterar också rekordhöga temperaturer.

– När det väl börjat brinna kan det bli riktigt intensivt, säger Kristoffer Hylander, ekolog på Stockholms universitet.

I Oregon, USA, härjar en av de tio värsta bränderna i modern historia. Kanadensiska orten Lytton övertogs av lågorna på bara 15 minuter, och i Sibirien upplever man den torraste sommaren på 150 år.

På flera håll i världen härjar stora skogsbränder. Enligt Kristoffer Hylander, ekolog med intresse för klimatfrågorna, krävs det fyra faktorer för att en intensiv skogsbrand ska starta.

– Det ska finnas någonting som tänder, till exempel mycket åskoväder. Sedan behöver det också ha varit torrt under en lång tid och så behöver det finnas bränsle och höga temperaturer, säger han.

Högre medeltemperaturer

I början av juli noterades över 100 blixtnedslag i minuten i Kanada. Gång på gång har det också slagits rekordtemperaturer. I Lytton, Kanada uppmättes 49,6 grader tre dagar i rad och i Sibirien var juni månad var den varmaste som någonsin registrerats.

– Om det är så höga temperaturer som det har varit på många håll blir skogsbränderna ofta mer intensiva och mera svårsläckta, säger Kristoffer Hylander.

Förra året var det rekordvarmt i Sibirien. I Ryssland som helhet uppmättes det 5,3 grader över den genomsnittliga temperaturen under 1951-1980.

– Med en lite högre medeltemperatur kommer extrema händelser bli vanligare i relation till hur det var förut, säger Kristoffer Hylander.

Naturlig del av våra ekosystem

Enligt Kristoffer Hylander kan vi behöva ställa in oss på att det kommer bli mycket skogsbränder i framtiden.

– Det finns arter som är anpassade för att brinna och varje skogsbrand är inte en katastrof i sig, utan också en naturlig del av våra ekosystem. Men vårt samhälle är inte anpassat för att det ska brinna så mycket som det gjorde till exempel 2018, så det kan bli värre vid längre perioder av torka i kombination av höga temeraturer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.