Delad bild. Till vänster: hylla med olika kaffepaket. Till höger: en oskarp intervju bakom en suddig yta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler om anledningen till att kaffepriserna skenar i klippet. Foto: TT/SVT

Därför kan priset på kaffe chockhöjas i veckan: ”Alla vill ha kaffe”

Uppdaterad
Publicerad

Prisökningen på kaffe kan komma att chockhöjas under veckan, något som kan härledas till minskad produktion och ökad efterfrågan.

– Den här kombinationen gör att vi har de här rekordpriserna nu, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Det finns flera faktorer som bidrar till prisökningen. Framför allt handlar det om situationen i Brasilien, säger Tigran Feiler.

Brasilien är världens största kaffeproducent, och där har skördarna försämrats på grund av problem med torka de senaste åren. Detta har lett till mindre produktion, samtidigt som efterfrågan ökat i takt med att kaffemarknaden i Asien växer.

Känslig gröda

Kaffe är en känslig gröda som kräver specifika klimatförhållanden för att trivas. Det bör vara tropiskt, men inte för varmt eller för kallt. Det ska finnas tillräckligt med regn, och inte råda torka, samtidigt som för mycket regn kan leda till problem med svamp och skadedjur.

– Många menar att det är en av de grödor där man tydligast ser effekterna av klimatförändringar. Det finns studier som visar att fram till 2050 så tror man att det område som man faktiskt kan odla kaffe på kommer att halveras, säger Tigran Feiler.

Skapar många arbetstillfällen

Kaffeproduktionen är ett område som skapar väldigt många arbetstillfällen. I Latinamerika beräknas 14 miljoner jobb vara kopplade till kaffeindustrin, och kaffet odlas till stor del av små eller medelstora familjeföretag, vilket gör att många har kaffet som sitt levebröd.

– Det pågår experiment där man testar andra kaffesorter som kanske är mer tåliga mot torka eller klimatsvängningar. Man tittar också på andra sätt att odla kaffe, till exempel att blanda kaffet med andra grödor som kakao.

Trots att kaffepriset skenar är det en liten andel som hamnar hos de som faktiskt odlar kaffet. Mycket går till mellanhänder, exportörer och importörer.

– Många menar att kaffebönderna behöver få en större andel av det här priset för att kunna ta höjd och parera de här svängningarna som nu är en konsekvens av klimatförändringarna.

Tullarna kan höja priserna

Priserna kan också komma att bli högre på grund av Trumps tullar. Även om Brasilien kommit lindrigt undan med tioprocentiga tullar, har världens näst största producent Vietnam åkt på 46-procentiga tullar. Dessa prisökningar kommer framförallt att märkas i USA, men Feiler påpekar att osäkerhet på världsmarknaden tenderar att driva upp priserna.

– Därför tror många att på sikt så kommer kaffepriset fortsätta stiga även om Brasilien fått en del regn nu och på så sätt har det blivit lite bättre på kort sikt. Men på lång sikt tror många att kaffepriset kommer att gå upp.

SVT:s reporter Sebastian Strandberg dricker maskroskaffe med Johannes Wätterbäck

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här testar SVT:s reporter ”kaffe” gjort på maskrosor – hur smakar det egentligen? Foto: SVT / Sebastian Comar Alm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.