Epigmenio Centeno med sönerna Steven Atonay och Axel Jaret vid gränsen till USA efter att han fattat beslutet att stanna i Mexiko på grund av USA:s nya ”nolltolerans”. Foto: TT

Därför skiljs barn från sina föräldrar vid mexikanska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Över 2 000 barn har separerats från sina föräldrar vid gränsen mellan USA och Mexiko och hålls inlåsta. USA:s ”nolltolerans mot illegal invandring” väcker debatt och tvingar president Trump att agera. SVT Nyheter reder ut vad det handlar om.

  • I april stramade USA åt sin migrationspolitik och införde ”nolltolerans mot illegal invandring”. Innan dess har människor som gripits efter att olagligt ha tagits sig över gränsen till USA släppts fria i väntan på domstolsbeslut.
  • Nolltoleransen innebär att de som passerar gränsen olagligt, enligt USA:s lagar, ska gripas och ställas inför rätta, vilket får till följd att medföljande barn placeras i förvar på annat håll då de inte kan hållas i fängelse.
  • Nära 2 000 barn har skiljts från sina anhöriga under april och maj, enligt AP. Många av dem hålls inlåsta i en butiksanläggning som gjorts om till förläggning i Texas. De yngsta barnen uppges vara bara 18 månader gamla.
  • Uppgifterna om att barn separeras från sina föräldrar har väckt het debatt i USA och president Donald Trump har mött hård kritik. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har fördömt agerandet.
  • Kritiken har växt efter att bilder på barn som sitter i bur och ljudupptagningar där gråtande barn ropar på hjälp läckt ut.
Barn som tagit sig över gränsen till USA och låsts in i en cell i McAllen, Texas. Bilden är från 17 juni. Foto: TT
  • Donald Trump skyller situationen på det demokratiska partiet och den nuvarande lagstiftningen. ”USA kommer inte att bli ett flyktingläger och kommer inte att bli ett flyktingförvar. Det kommer inte hända”, har han sagt.
  • Efter massiv kritik skrev USA:s president Donald Trump på onsdagskvällen under en presidentorder för att stoppa barn till migranter från att separeras från sina föräldrar.
  • Trump är inte den första amerikanska presidenten att sätta barn i förvar. Barack Obama fick ta emot hård kritik då han utökade användandet av familjeförvar i samband med de stora flyktingströmmarna från Centralamerika 2014. En del gamla bilder på barn som sover på madrasser i burar har spridits i sociala medier och misstagits för att vara nya. De har senare visat sig vara från just 2014. Skillnaden mot nu är att föräldrar och barn inte skildes åt då.
Två flickor sover i en cell i Nogales, Arizona. Bilden är från 2014 men har fått spridning i sociala medier igen i samband med kritiken mot Trump-administrationen. Foto: TT
  • En federal domare beslutade att alla barn under fem år skulle få återförenas med sina föräldrar senast den 11 juli men fortfarande, efter att tidsfristen gått ut, väntar många barn på återförening. Barn som är fem år eller äldre skulle vara återförenade med sina familjer senast den 26 juli enligt domstolsbeslut. Inte heller den tidsfristen har hållits och den amerikanska regeringen har uppgett att över 700 barn över fem år ännu inte återförenats med sina föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet