”Mitt budskap är enkelt. Ge oss Patriots nu.”
Så sa Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba efter det senaste Natomötet i Ungern 29 november.
Men experterna tror att det kommer att dröja innan Ukraina får tillgång till det avancerade amerikanska luftvärnet Patriot.
– Det kommer inte ske inom den närmsta framtiden. Jag tror Nato-länderna kommer avvakta och se hur det går med nuvarande luftvärnssystem, säger Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Även Rein Pella, lärare i försvarssystem vid Försvarshögskolan tror att det dröjer minst ett halvår innan Ukraina får tillgång till Patriots och att det då kommer behöva användas med försiktighet eftersom det toppmoderna systemet kan innehålla känslig information och teknologi.
– Det skulle kunna användas för att enbart försvara Kiev, då är man långt bort från ryska trupper.
Hundratals mil för reparationer
Flera av de nuvarande vapensystemen som Ukraina har fått behöver köras till Nato-länderna Litauen och Polen för reparationer och service. Så är det även med Patriot som behöver specialutbildad personal för att underhållas.
– Det är en lång utbildningstid för att driva systemet och man skulle behöva ha civila mekaniker på plats, eftersom Nato-trupper är otänkbart, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Men samtidigt understryker flera experter att Patriotsystemet till Ukraina inte är helt orimligt, trots utmaningarna.
– Man komplicerar ofta tanken på olika vapenleveranser. Men varje sak ukrainarna fått har de lyckats lära sig och implementera snabbt, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Det här är Patriot
Det amerikanska luftvärnet Patriot är ett medelräckviddigt luftvärn som används för att skjuta ned inkommande robotar och andra objekt.
Patriot används idag av 16 olika länder.
2017 beslutade Sverige att köpa in systemet för ett mångmiljardbelop. Hos Försvarsmakten går systemet under namnet Luftvärnssystem 103.
Varje eldenhet består av flera utskjutningsanordningar för olika typer av robotar, ledningsplats, radar, elverk, reparationsenhet samt tillhörande dragfordon.
Källa: Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV)